Suđenje generalima: I treći svjedok tvrdi da HV nije granatirao samo vojne ciljeve

NA SUĐENJU hrvatskim generalima u Haagu danas je svjedočio bivši vojni promatrač UN-a u sektoru Jug Kari Anttila koji tvrdi kako hrvatska vojska za vrijeme granatiranja Knina nije gađala samo vojne ciljeve.

Vojni promatrači UN-a u Kninu su u kolovozu 1995. godine utvrdili štetu od granatiranja na kućama u čijoj blizini nije bilo vojnih objekata, tvrdi Anttila koji je tako ponovio tvrdnje koje su prije njega na suđenju iznijeli Mikhael Ermolaev i Andrew Leslie.

No, obrana je protuispitivanjem pokazala kako su UN-ovi promatrači vojnim ciljevima smatrali samo vojarne, te nisu uzimali u obzir da i drugi objekti mogu imati vojnu važnost. Prema Anttilinom izvještaju o procjeni štete u Kninu je uništeno 69 kuća, a 591 je oštećena. Prema njegovoj procjeni, 40 ih je uništeno i oštećeno u granatiranju.

Anittila i drugi UN-ov vojni promatrač Tor Munkelien na karti Knina označili su nekoliko lokacija koje su granatirane 128-milimetarskim VBR-om, ali kad je Gotovinin branitelj Greg Kehoe dokazao da se radilo o drugoj vrsti oružja svjedok je priznao da nije pitao koja je strana granatirala kuće.

J.C.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara