Suđenje hrvatskim generalima počinje 11. ožujka

Suđenje hrvatskim generalima počinje 11. ožujka

SUĐENJE trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču počinje u utorak, 11. ožujka u 9 sati, priopćeno je iz Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Suđenje Jovici Stanišiću, bivšem bliskom pomoćniku Slobodana Miloševića i Franku Simanoviću, bivšem zapovjedniku elitnih srpskih postrojbi, počinje dan ranije, 10. ožujka u 14.15 sati.

Ante Gotovina bio je zapovjednik Zbornog područja Split Hrvatske vojske (HV) od 9. listopada 1992. do ožujka 1996. Bio je vrhovni operativni zapovjednik dijela operacije "Oluja", vojne ofenzive koju je Hrvatska pokrenula sa ciljem vraćanja regije Krajina. Optužen je za progone, deportacije, nečovječno postupanje (prisilno preseljenje), pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela, ubojstvo, nečovječno postupanje i okrutno postupanje.

Mladen Markač je bio zapovjednik Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. U optužnici protiv njega navodi se da je kao zapovjednik Specijalne policije imao sveukupne ovlasti i odgovornost za djelovanje i funkcioniranje Specijalne policije. Nakon Operacije Oluja imao je čin general-pukovnika. Optužen je za progone, deportaciju, nečovječne postupke (prisilno preseljenje), pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno uništavanje gradova, mjesta i sela, ubojstvo, nečovječne postupke i okrutno postupanje.

U optužnici Ivana Čermaka navodi se da je rođen 19. prosinca 1949. u općini Zagreb, u Republici Hrvatskoj, koja je bila dio tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Od 1990. do 1991. Ivan Čermak je obnašao dužnost dopredsjednika Izvršnog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bio je savjetnik predsjednika Franje Tuđmana. Godine 1991. Ivan Čermak je imenovan pomoćnikom ministra obrane u Vladi Republike Hrvatske. Tu je dužnost obnašao do 1993. godine. Dok je bio na toj dužnosti i nakon toga, imao je čin general-pukovnika. Godine 1993. imenovan je ministrom trgovine, brodogradnje i energetike. U prosincu 1993. Ivan Čermak prestao je biti ministrom u hrvatskoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 5. kolovoza 1995., predsjednik Franjo Tuđman imenovao je Ivana Čermaka zapovjednikom Zbornog mjesta Knin. Na tom je položaju bio do 15. studenog 1995. kad ga je naslijedio njegov zamjenik. Optužen je za zločine protiv čovječnosti (progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i druga nečovječna djela, prisilno preseljenje, za kršenja zakona ili običaja ratovanja (pljačkanje javne ili privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela), a u jednoj točki optužen je i za ubojstvo.

Bivši načelnik Službe državne sigurnosti (DB) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije Jovica Stanišić optužen je za ubojstvo, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nehumana djela i prisilno premještanje.

Franko Simatović prvobitno je radio na kontraobavještajnim poslovima u DB, a zatim je prešao u novoosnovanu Upravu za obavještajne poslove (ili Drugu upravu) DB gdje je bio komandant jedinice za specijalne operacije DB. Optužen je za ubojstvo, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nehumana djela/prisilno premještanje.

K.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara