Suđenje kapetanu Draganu počinje 20. rujna, danas izjavio kako se ne smatra krivim

Suđenje kapetanu Draganu počinje 20. rujna, danas izjavio kako se ne smatra krivim

Foto: FAH

U SPLITU je danas održano pripremno ročište u predmetu kojeg Državno odvjetništvo vodi protiv kapetana Dragana, tj. Dragana Vasiljkovića, australskog i srbijanskog državljanina, optuženog za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika tijekom Domovinskog rata.

"Ne smatram se krivim", izjavio je Vasiljković.

Više od 50 svjedoka

Optužba je predložila ispitivanje više od 50 svjedoka, uključujući i suprugu njemačkog novinara Egona Scotlanda, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu. Vasiljković se tereti da je izradio plan napada te izdao zapovijed o neselektivnom gađanju ciljeva sve u cilju zastrašivanja hrvatskog stanovništva kako bi ih se natjeralo na bijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Vasiljkovića terete i da je 1991. godine u Kninu dozvoljavao maltretiranje zarobljenih policajaca i civila u zatvoru u kninskoj tvrđavi te da je i sam udarao zarobljenike. Optužen je i da je naredio likvidaciju dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika u Bruškoj kod Benkovca 1993. godine.

Suđenje počinje 20. rujna

Vasiljković je prije godinu dana izručen iz Australije nakon desetogodišnje pravne borbe hrvatskih vlasti. Tražio je da mu ne sude u Splitu te ponudio jamstvo od pet milijuna kuna za obranu sa slobode. Vasiljković je uvjeren da mu je postupak smješten iz šovinističkih pobuda, no na smještaj u zatvoru i tretman nema apsolutno nikakve primjedbe.

Braniteljica Slađana Čanković najavila je kako će sucu Damiru Romcu pisano predati popis svjedoka koje žele saslušati. Suđenje započinje 20. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara