Suđenje Miloševiću: Grujić svjedočio o tisućama hrvatskih žrtava

PREDSTOJNIK vladinog Ureda za zatočene i nestale Ivan Grujić je na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom svjedočio o dugogodišnjem radu na utvrđivanju tisuća žrtava rata u Hrvatskoj, ekshumacijama i traganjem za nestalima.

Pukovnik Grujić izradio je stručno izvješće o poginulima zatočenima i nestalima u ratu u Republici Hrvatskoj koje je uvedeno u spis kao dokaz optužbe. Uz izvješće su priloženi i podaci o svim poginulima i nestalima, ekshumacijama i identifikaciji žrtva te objektima zatočenja, sadržani u 10 registara materijala.

U Hrvatskoj su u razdoblju 1991.- 1994., na koje se odnosi izvješće, ubijene 11.834 osobe, 3.052 su nestale ili nasilno odvedene, od kojih se i danas 1.283 vode kao nestale, a do polovice 1992. bilo je 168.903 raseljenih osoba, potvrdio je u ispitivanju Grujić.

Na traženje tužiteljice Hildegard Uertz-Retzlaff objasnio je veličinu i strukturu ureda kojem je na čelu deset godina i suradnju s Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC) te s komisijama za nestale u SRJ i BiH.

Govorio je i ulozi ureda u razmjeni zatočenika, potvrđujući na više pojedinačnih primjera put zarobljenih Hrvata kroz zatvore u SRJ, Republici Srpskoj i Kninskoj krajini, što je potvrdio ICRC.

Pritom je naglasio da su na pregovorima sa zajedničkom komisijom

SRJ, RS i tzv. RSK vodeću ulogu imali predstavnici Beograda.

Grujić je govorio i o metodologiji traženja nestalih osoba, informatizaciji i ažuriranju podataka.

Središnji dio njegova svjedočenja bio je vezan za ekshumacije masovnih grobica u Hrvatskoj, koje su izvođene u organizaciji ureda i uz njegovo osobno sudjelovanje. Također je govorio o ekshumacijama hrvatskih žrtava u SRJ i BiH uz zajednički monitoring komisija tih zemalja.

Iznoseći precizne podatke o ekshumacijama, svjedok je na traženje tužiteljice naveo većinu mjesta masovnih zločine za koje se Miloševića tereti u optužnici za Hrvatsku - Vukovar, Ovčara, Lovas, Baćin, Dalj, Erdut, Škabrnja, Nadin, Saborsko, Klisa i druga, uz brojeve ekshumiranih i identificiranih žrtava.

Od godine 1995. ured je organizirao ekshumacije 135 masovnih grobnica i 1.200 pojedinačnih grobova, rekao je Grujić, dodajući da je od 3.356 ekshumiranih identificirano ukupno 2.746.

Pukovnik Grujić je prilikom priprema izvještaja za ICTY pregledao sve popise žrtava iz dijela Miloševićeve optužnice za Hrvatsku unoseći rukom rezultate provjere, pridonoseći točnosti optužnice.

U utorak će Grujića protuispitivati optuženi Milošević, koji se u postupku pred ICTY-jem brani sam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara