Suđenje Miloševiću nastavljeno na zatvorenoj sjednici

Suđenje Miloševiću nastavljeno na zatvorenoj sjednici
SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), nastavljeno je četvrtak na sjednici zatvorenoj za javnost zbog zaštite identiteta svjedoka.

Raspravno vijeće, kojim predsjeda sudac Richard May, odlučilo je na prijedlog tužitelja da novi svjedok optužbe da iskaz pod punim mjerama zaštite identiteta, tako da nije objavljena ni njegova šifra.

Suđenje Miloševiću nastavljeno je nakon jučerašnje pauze zbog proslave nizozemskog nacionalnog blagdana Kraljičinog dana.

Tužiteljstvo ICTY-a započelo je s izvođenjem dokaza protiv Miloševića za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj te genocid i ratne zločine u BiH 26. rujna 2002. godine.

Usporedo s dovršavanjem hrvatskog dijela dokaznog postupka, u kojem preostaje svjedočenje još petnesetak od 71 najavljenog svjedoka, tužiteljstvo je krajem ožujka počelo izvoditi i prve svjedoke ratnih zločina u BiH, kako zbog popunjavanja praznina u rasporedu svjedočenja tako i zbog nemogućnosti odvojenog promatranja tih dvaju ratova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku suđenja po optužnici za Hrvatsku i BiH raspravno vijeće odredilo je da optužba treba dovršiti izvođenje dokaza do 16. svibnja 2003.

Zbog Miloševićevih zdravstvenih tegoba suđenje je u više navrata prekidano pa su tužiteljstvu odobrena dodatana 54 radna dana a rok za dovršetak dokaznog postupka pomaknut je na 5. rujna 2003.

Tužiteljstvo je prošloga tjedna zatražilo dodatnih 117 dana za izvođenje dokaza protiv Miloševića. U svojem je podnesku raspravnom vijeću predložilo da, zbog mogućnosti novih pomicanja rokova, ne određuje konačni datum za završetak dokaznog postupka.

(Hina) dh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara