SUĐENJE MILOŠEVIĆU: SVJEDOČENJE O ETNIČKOM ČIŠĆENJU U BIH

Zaštićeni svjedok B1486 u utorak je na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću svjedočio o prisilnom iseljavanju 10.000 stanovnika velikog bošnjačkog sela Janja, kraj Bijeljine na sjeveru BiH.

Usporedo s dovršavanjem hrvatskog dijela dokaznog postupka, Tužiteljstvo je počelo izvoditi prve svjedoke koji govore o zbivanjima u BiH.

Svjedok B1486, stanovnik sela Janja, govorio je o dolasku "arkanovaca" 3. travnja 1992., zauzimanju sela, policijskom satu, pljačkama, oduzimanju automobila, rušenju džamija u selu i deportacijama.

Prema popisu iz 1991. u Janji je živjelo 10.023 Muslimana, 217 Srba, te oko 270 Jugoslavena, Hrvata i ostalih.

Iako u početku nije bilo oružanih sukoba i ubijenih, noćnim prepadima i drugim metodama psihološkog pritiska, oduzimanjem poljoprivredne mehanizacije, stoke i kuća te prisilnim novačenjem u srpsku vojsku do kraja 1994. u selu je ostalo samo 200 Muslimana, rekao je svjedok.

"Oružani incidenti i zločini uslijedili su nakon masovnog priljeva srpskih izbjeglica, a policija nije poduzimala ništa da zaštiti lokalno muslimansko stanovništvo", rekao je svjedok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iseljavanje oko 4.000 stanovnika organizirala je specijalna policija RS, oduzimajući ljudima zlato, novac i druge vrijednosti, više od 4.000 je vlastitim kanalima, preko Srbije, otišlo u inozemstvo a više od 1.000 završilo je u logorima na Majevici, rekao je svjedok dodajući da on iseljen u rujnu 1994.

Milošević je u protuispitivanju nastojao dokazati da se nije radilo o prisilnim deportacijama već je stanovništvo bilo razmjenjivano.

Za rušenje džamija rekao je da su vlasti RS osuđivale skrnavljenje bogomolja, no svjedok je opovrgnuo njegove tvrdnje.

Svjedok je rekao da se do danas u Janju vratilo 80 posto izbjeglica.

(Hina) dh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara