Suđenje Miloševiću: Svjedok B-161 o zločinima u istočnoj Bosni

HAŠKO suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću nastavljeno je u četvrtak iskazom zaštićenog svjedoka B161 koji je govorio o pomoći jugoslavenskog MUPa i vojske snagama bosanskih Srba i zločinima koje su Srbi počinili u istočnoj Bosni 1992. i 1995. godine. L

Iako je tužitelj omogućio svjedoku da zbog zaštite identiteta ne govori o prirodi svojih odnosa s osobama koje spominje te da dio osoba navede samo brojem, niz navoda iz njegova iskaza ukazuje da je bio dužnosnik MUP-u SRJ odnosno da se radi o svjedoku "insideru".

Svjedok je potvrdio da je savezni MUP tijekom cijelog rata pomagao vodstvu i snagama RS te da je koordinator te pomoći bio Petar Mihajlović, načelnik MUP-a za granice i strance.

Opisao je i sastanak u zapovjedništvu I. armije u Beogradu 1991. na kojem je "vojno i političko čelništvo" odlučilo pružiti pomoć Srbima izvan Srbije te je govorio o dopremi oružja iz Srbije u BiH.

B-161 je rekao da je o zločinima nad bošnjačkim civilima u Zvorniku u travnju 1992. godine izvijestio vicepremijera SRJ Nikolu Šainovića te kako vjeruje da je za to znao i Milošević.

Navodeći da je u proljeće i ljeto 1992. često putovao po istočnoj Bosni, svjedok je govorio o angažiranju Arkanovih Tigrova i drugih paravojnih skupina iz Srbije u zauzimanju Bijeljine i Zvornika.

Naveo je da su srpske vlasti u Zvorniku Arkanu platile 400 tisuća DEM da bi njegovi ljudi zauzeli grad.

B-161 svjedočio je i o likvidaciji 740 Bošnjaka zatočenih nakon pada Zvornika u školi u predgrađu Karakaj, koje su izvršili pripadnici paravojne skupine Žute ose. Radi se o jednom od masovnih pokolja za koji optužnica tereti Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok je govorio i o situaciji koja je vladala u Zvorniku i okolici polovicom srpnja 1995. nakon pada Srebernice.

Tada je u selu kraj Zvornika vidio autobuse koji su dovozili Srebreničane i čuo rafale njihovog strijeljanja, rekao je.

Poručnik vojske RS Dragan Nikolić rekao mu je tada u zapovjedništvu u Zvorniku da tijekom pet dana u selima između Zvornika i Bijeljine treba likvidirati 6.900 Srebreničana, po zapovjedi pukovnika Ljubiše Beare, načelnika za sigurnosti vojske RS.

Također se požalio na "Srbe koji ne žele ubijati pa mora on".

Nikolića i Bearu ICTY je optužio za genocid a nalaze se u bijegu.

Milošević je u protuispitivanju ponovio svoje već iznesene postavke o sukobima u istočnoj Bosni kao što su - odgovornost Bošnjaka i Zelenih beretki za sukobe, prihvat velikog broja bošnjačkih izbjeglica u Srbiji, legitimnost pomoći ugroženim Srbima izvan Srbije, odgovornost za zločine snose "kriminalci i pljačkaši" iz paravojnih postrojbi i slično.

Također je uvjeravao svjedoka, te ostale u sudnici i izvan nje, kako je "vodstvo bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićem po svaku cijenu nastojalo izbjeći rat, a general Ratko Mladić zabranjivao nekorektne postupke prema civilima i zarobljenicima".

B-161 u petak će dovršiti svjedočenje, a nakon njega tužitelj je najavio iskaz ustavnopravnog stručnjaka iz Slovenije, prof. Ivana Kristana, suca Ustavnog suda SFRJ od 1986. do 1991.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara