Suđenje Miloševiću: svjedok iz Lovasa o stradanjima stanovništva

ZAŠTIĆENI svjedok C1204 opisao je u petak na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću napade JNA i srpskih paravojnih snaga na selo Lovas u Istočnoj Slavoniji.

Hrvat iz toga mjesta, nedaleko Vukovara, govorio je o padu Lovasa 10. listopada 1991., kada je poginulo 20 mještana većinski hrvatskog sela s 1.800 stanovnika.

Napad je počeo tenkovskim granatama, a selo su zauzeli vojnici JNA, rezervisti i pripadnici paravojnih snaga, među njima i Srbi iz Lovasa, izjavio je.

Svjedok, koji je sa 70-tak mještana potom zatočen u logoru u centru sela, na njima je prepoznao oznake ´Belih orlova´, ´Jovičevaca´ i ´Valjevaca´ te skupine ´Dušan Silni´.

Opisao je i događaj iz prosinca 1991. kada su ´Valjevci´ prisilili 50-ak logoraša da prođu kroz minsko polje prekriveno djetelinom, na izlazu iz Lovasa.

Tom je prilikom teško ranjeno ili poginulo nekoliko seljana, čija su tijela preživjeli morali prikupiti i sahraniti u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju. Svjedok je to promatrao iz neposredne blizine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je svjedoka C-1204 optužio da izmišlja, rekavši da je JNA intervenirala samo kako bi razoružala nelegalne oružane snage mjesnog HDZ.

Tomislava Merčepa nazvao je glavnim organizatorom naoružavanja HDZ-ovaca, a Mađarsku je spomenuo kao zemlju odakle je dolazilo oružje.

Prije svjedoka C-1204, svjedočenje je završio Robert Hausvićka, bivši hrvatski specijalac iz Mokošice koji je optužio JNA za napade i stradanja civila na dubrovačkom području.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara