Suđenje Miloševiću: Svjedok vidio Šljivančanina u hangaru

ZAŠTIĆENI svjedok tužiteljstva C-006 posvjedočio je u srijedu, na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku, kako je na dan pokolja 200 Hrvata na Ovčari vidio majora JNA Veselina Šljivančanina na nekoliko mjesta na kojima su bili ti zarobljenici uključivši Ovčaru.

Svjedok, koji je bio pripadnik vukovarske teritorijalne obrane, rekao je da je 20. studenoga 1991. godine vidio Šljivančanina ispred hangara na poljoprivrednom dobru gdje su dovedeni hrvatski zarobljenici iz vukovarske bolnice, a prije toga ga je, istog dana, vidio i u vojarni JNA u Vukovaru u kojoj su zarobljenici držani prije prebacivanja autobusima na Ovčaru, te kod samih autobusa kojima su dopremljeni.

On je kazao kako je prebacivanje zarobljenika autobusima do hangara na Ovčari izvedeno uz pratnju vojne policije i oklopnih vozila JNA, a po izlasku iz autobusa zarobljenike su vojnici JNA, poredani u špalir, tukli do ulaska u hangar.

Šljivančanin je u utorak kasno navečer tajno prebačen u pritvor Haškog suda u Nizozemskoj. Haško tužiteljstvo optužilo ga je, zajedno s Milom Mrkšićem i Miroslavom Radićem za pokolj više od 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari počinjen 20. studenoga 1991. godine.

Svjedok je kazao kako je u hangaru 20. studenoga vidio zapovjednike vukovarske teritorijalne obrane Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića s kojima se tog dana Šljivančanin sukobio. Svjedok je kazao kako nije čuo ništa što je Šljivančanin u toj svađi govorio. Također, kazao je kako nije vidio da je Šljivančanin toga dana izdavao ikakvih naređenja.

Svjedok je potvrdio da su snage JNA bile brojnije od TO, a raspolagale su i oklopnim transporterima i tenkovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zaštićeni svjedok vidio je Šljivančanina i dan ranije, 19. studenoga 1991., ispred vukovarske bolnice u vrijeme izvođenja ljudi i njihova prebacivanja u skladište Veleprometa. Tamo im je najavljeno da će biti strijeljani, kazao je.

On je rekao kako je 20. studenoga poslijepodne otišao iz Ovčare te je slijedeći dan u gradu čuo da su tamo pobijeni svi zarobljeni Hrvati.

Svjedok, koji je iskaz davao na tečnom engleskom jeziku, po vlastitim je riječima do rata živio u Vukovaru, kada je pobjegao u Beograd. Potom se vratio u Vukovar gdje je živio još šest godina. Svjedok, koji je potekao iz miješanog braka, opisao je kako je njegova obitelj, zbog toga što mu je majka bila Srpkinja, primala prije početka rata anonimne prijetnje, a da su prijetnje stizale i drugima koji su imali rodbinske veze sa Srbima.

Sudsko vijeće objavilo je i kako je odlučilo da jedan od trojice prijatelja suda beogradski odvjetnik Branislav Tapušković taj posao neće raditi nakon završetka tužiteljskog dijela dokaznog postupka protiv Slobodana Miloševića. Vijeće nije ponudilo nikakvo obrazloženje za taj korak, a na njegovo će mjesto doći jedna britanska odvjetnica.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem novog svjedoka tužiteljstva na zatvorenoj sjednici.

(Hina) ps sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara