Suđenje Miloševiću: Treći dan svjedočenja na zatvorenoj sjednici

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u ponedjeljak je na sjednici zatvorenoj za javnost nastavio davati iskaz svjedok prema kojem se primjenjuju pune mjere zaštite identiteta.

Zaštićeni svjedok počeo je svjedočiti u četvrtak 1. svibnja, a u Sudu nisu objavljeni nikakavi podaci o svjedoku ili temi njegovog višednevnog svjedočenja, pa tako nije objavljena ni šifra pod kojom se vodi u evidenciji Tužiteljstva.

Na temelju ranije najavljenog popisa svjedoka Tužiteljstva moguće je pretpostaviti da je riječ o svjedoku događaja u BiH. Po završetku iskaza zaštićenog svjedoka očekuje se da Tužiteljstvo nastavi s izvođenjem dokaza o ratnim zbivanjima u istočnoj Bosni.

Haško Tužiteljstvo počelo je krajem rujna 2002. godine s izvođenjem dokaza za ratne zločine u Hrvatskoj te genocid i ratne zločine u BiH, a od 31. ožujka usporedo izvodi dokaze po oba dijela optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužiteljstvo se odlučilo za takvu strategiju kako bi popunilo praznine u rasporedu svjedočenja, ali i zbog nemogućnosti odvojenog promatranja tih dvaju ratova, posebice iz perspektive "upućenih" svjedoka sa srpske strane angažiranih i na ratištima u Hrvatskoj i u BiH.

Za dovršetak dokaznog postupka za Hrvatsku i BiH, raspravno vijeće prvotno je predvidjelo rok do 16. svibnja 2003., no zbog više prekida suđenja uzrokovanih bolešću optuženog, Tužiteljstvu su odobrena dodatna 54 raspravna dana a rok je pomaknut na rujan 2003.

Tužiteljstvo je nedavno zatražilo da mu Vijeće za izvođenje dokaza protiv Miloševića odobri još 117 raspravnih dana i ne utvrđuje novi krajnji rok.

(Hina) dh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara