Suđenje Mrkšiću najranije u drugoj polovici sljedeće godine

SUĐENJE Milanu Mrkšiću, zapovjedniku Prve motorizirane gardijske brigade JNA koja je 1991. godine razorila i osvojila Vukovar, neće početi ni ove niti početkom iduće godine, rečeno je u srijedu na Statusnoj konferencija Suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

´Opća je procjena da nije vjerojatno da će suđenje početi ove ili početkom iduće godine´, rekao je sudac Carmel Agius na statusnoj konferenciji.

Pravila suda određuju da se statusne konferencije održavaju u redovitim vremenskim razmacima kako bi se utvrdilo u kojoj je fazi predmet.

Na upit suca da li ima kakve pritužbe na pritvor, Mrkšić je odgovorio da nema nikakvih primjedbi ali je istaknuo zabrinutost zbog zdravstvenih problema, zamolivši da mu se omogući pregled kod kardiologa.

Mrkšića, koji je nakon osvajanja Vukovara bio promaknut u generala Jugoslavenske vojske, Haški tribunal tereti, zajedno s Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem, za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnih prava i običaja i ozbiljna kršenja Ženevske konvencije počinjena pokoljem 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara nedaleko Vukovara.

Mrkšić je u pritvoru Haškog suda od 15. svibnja prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara