Suđenje optuženima za atentat ipak odgođeno za ponedjeljak

USPRKOS tome što je sudsko vijeće u četvrtak u Beogradu odbilo zahtjev prvooptuženog za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije MUPa Srbije Milorada Ulemeka Legije da se njegovo iznošenje obrane odgodi za vrijeme nakon predsjedničkih izbora u nedjelju, 13. lipnja, suđenje će ipak biti nastavljeno tek u ponedjeljak, 14. lipnja.

Provooptuženi Ulemek je pred sudskim vijećem Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala suca Marka Kljajevića izjavio da "ni na koji način svojim iskazom ne želi utjecati na predstojeće izbore" za predsjednika Srbije. "Neću se braniti šutnjom, ali ne želim da se ovaj proces veže za politiku, jer su predsjednički izbori mnogo važniji, s obzirom da ova država četiri godine nema predsjednika. Ja ne želim nikome pomagati", izjavio je Ulemek.

Njegovom prijedlog u se usprotivio zamjenik specijalnog tužitelja za borbu protiv organiziranog kriminala Milan Radovanović, a prijedlog su podržali odvjetnici optuženih, nakon čega se vijeće povuklo na vijećanje i potom objavilo odluku kojom se prijedlog za odgodu suđenja odbija. Prvooptuženi Ulemek je potom ponovo odbio da u četvrtak iznese svoju obranu, riječima: "Ne želim biti politička prostitutka", te je sudsko vijeće nastavak suđenja zakazalo za ponedjeljak, 14. lipanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ulemekovi odvjetnici već su ranije najavili da će njihov branjenik zatražiti odgodu suđenja "kako ne bi utjecao na rezultat predsjedničkih izbora", kako su to brojni mediji u proteklih mjesec dana, koliko je sud 10. svibnja odobrio prvooptuženom Ulemeku za pripremu obrane (nakon što se 2. svibnja, poslije 14 mjeseci provedenih u bijegu, predao policiji), pisali. Teza mnogih je bila da bi prvooptuženi Ulemek mogao ispričati neke navodne detalje o svojim odnosima s političarima, što bi moglo utjecati na konačno opredjeljenje birača kome će od kandidata za predsjednika Srbije dati svoj glas.

Specijalno vijeće za borbu protiv organiziranog kriminala predvidjelo je ranije da će, nakon dvodnevnog iznošenja obrane prvooptuženog Ulemeka u četvrtak i petak, u ponedjeljak biti nastavljen dokazni postupak ispitivanjem svjedoka, ali prema Zakonu o kaznenom postupku, ako prvooptuženi u ponedjeljak, u nastavku suđenja, izjavi da želi iznijeti svoju obranu, vijeće će mu to morati omogućiti.

(Hina) xttag ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara