Suđenje počinje u rujnu: Kapetan Dragan odgovara za ubojstvo njemačkog novinara Egona Scotlanda

Suđenje počinje u rujnu: Kapetan Dragan odgovara za ubojstvo njemačkog novinara Egona Scotlanda

Foto: FAH

KAPETANU Draganu sudit će Damir Romac, splitski sudac koji je nedavno osudio Dragana Paravinju. Romac je predsjednik Odjela za ratne zločine splitskog Županijskog suda pa njegov izbor nije iznenađenje. Uz njega, vijeće će činiti još dva suca profesionalca. Pripremno ročište zakazano za 14. srpnja, a suđenje bi trebalo započeti nakon ljetnih ferija, u rujnu.

Rasprava neće privući samo pažnju domaćih, srpskih i australskih, već i njemačkih medija, jer optužnica protiv Vasiljkovića problematizira i smrt njemačkog novinara Egona Scotlanda, ubijenog 1991. godine na ulazu u Glinu. 

Nakon što je lani u srpnju izručen iz Australije, Dragan Vasiljković optužen je početkom godine za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima. Obrana je uspješno sve donedavno odgađala održavanje sjednice optužnog vijeća. Vasiljković je tražio delegaciju suda zbog lakšeg dolaska svjedoka, a tražio je i izuzeće splitskih sudaca. Već se požalio da mu je postupak smješten iz šovinističkih pobuda.

Instruktor za mučenje: "Vidjet ćete kako se to radi"

Vasiljkovića terete da je u lipnju i srpnju 1991. u Kninu kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene dozvoljavao maltretiranje zarobljenih policajaca i civila u improviziranom zatvoru smještenom u kninskoj tvrđavi, gdje se nalazila i njegova komanda. Nije poduzeo ništa da spriječi zlostavljanja. Optužnica navodi da je osobno udario nogom u rebra i leđa Osmana Vikića, a Velibora Bračića nogom u glavu. Pripadnicima njegove jedinice koji su Bračića mlatili gumenim palicama i kundacima rekao je: "Vidjet ćete kako se to radi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Likvidacija zarobljenih hrvatskih vojnika

Optužnica ga tereti i da je koncem veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednik Jedinice za specijalne namjene i Nastavnog centra za obuku specijalnih jedinica Alfa SVK naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika zasad neutvrđenog identiteta.

Vasiljković je optužen i da je koncem srpnja 1991. godine u dogovoru sa kapetanom Ratkom Rapaićem, komandirom tenkovske jedinice oklopnog bataljona JNA iz Pančeva, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac i sela gornji i Donji Viduševac. Naredili su neselektivno granatiranje i pucanje po civilnim objektima i gospodarskim zgradama znajući da se u njima nalaze mještani, sve u cilju zastrašivanja hrvatskog stanovništva kako bi ih se natjeralo na bijeg.

Njemački novinar Egon Scotland ubijen iz vatrenog oružja

Cijeli dan Srbi su tukli iz svog raspoloživog oružja po Jukincu. Pucnjevima sa tenka ubijen je mještanin Nikoga Regić dok je prelazio ulicu, a iz vatrenog oružja ubijen je njemački novinar Egon Scotland, dopisnik Suddeutschen Zeitunga, čije je vozilo bilo jasno označeno oznakama da se radi o novinaru.

Topom tenka gađane su crkva i škola u Gornjem Viduševcu. Crkva Svetog Franje Ksaverskog sa statusom spomenika kulture te obližnje kuće teško su oštećene, u Jukincu je oštećeno i uništeno 30 kuća i gospodarskih objekata, a stanovništvo je pobjeglo, domove su im opljačkali pripadnici paravojnih postrojbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara