Suđenje rođacima Bulj: Nedolazak svjedoka odgodio nastavak glavne rasprave za sutra

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu danas je trebalo biti nastavljeno suđenje rođacima Ivanu i Pavlu Bulju, optuženima za silovanje i ubojstvo 17-godišnje Anđele Bešlić u ožujku 2002., no zbog nedolaska svih triju pozvanih svjedoka nastavak glavne rasprave odgođen je za sutra kada su na svjedočenje pozvane još tri osobe.

Jedan od današnjih svjedoka Ivan Matić, mještanin Suhača, gdje se zločin dogodio, nedolazak na sud opravdao je neimaštinom, to jest kako nema novca za autobusnu kartu. U dogovoru s predsjednikom sudskog vijeća za mladež Zoranom Matulovićem, sutra će ga dovesti Anđelin otac Ivan. Matić bi trebao svjedočiti o karakteru optuženih.

Tina Bobeta i Julija Bandić, koje su u večeri kada je Anđela silovana i ubijena bile s njom u sinjskoj dikoteci, neodzivanje sudskom pozivu nisu opravdale. Sutra bi trebali svjedočiti i Denis Šabić, novinar Radio Sinja gdje je Bulj bio direktor, Ante Mandac, te stric optuženih rođaka Mirko Bulj.

Suđenje je zatvoreno za javnost zbog malodobnosti žrtve.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 26. ožujka prošle godine, kada je počelo suđenje, do 26. svibnja ove,kada je napravljena stanka, svi ispitani svjedoci potvrdili su u potpunosti izjave koje su dali tijekom istrage. Time je, između ostalog, opovrgnuta obrana prvooptuženog Ivana Bulja koji je naveo da je sporne noći sa suprugom bio kod kumova Andreje i Gorana Miloševića.

Najpresudniji, pak, dokaz, rezultati DNA analize dokaza pronađenih u Buljevu automobilu, koje na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavlja dr. Milovan Kubat, još nisu stigli. Time bi se trebalo dokazati ili opovrgnuti prisustvo pokojne Anđele u automobilu.

Rođake Bulj optužnica tereti da su u noći 3. ožujka 2002. dogovorno i u cilju spolnog zadovoljavanja, malodobnu Anđel na prijevaru ukrcali u automobil, unatoč njezinu protivljenju. Umjesto kući, kamo su rekli da će je odvesti, odveli su je na nepristupačni predio Vidovo kod Suhača, gdje su je silovali. Radi prikrivanja tog zločina, kako se navodi u optužnici, Ivan i Pavao Bulj Anđeli su neutvrđenim predmetom s više udaraca po glavi nanijeli smrtonosne ozlijede. Tijelo su odvukli preko žičane ograde i bacili ga u jamu, prekrivši ga granjem. 5. travnja 2002., nakon više od mjesec dana potrage, tijelo pokojne Anđele ipak je pronađeno, poslije čega su rođaci Bulj i uhićeni. Ivan Bulj najprije je priznao zločin pred policajcima, no pred istražnim ga je sucem zanijekao. Pavao, također, tvrdi kako nije kriv, te da mu je sve smjestio rođak Ivan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara