Suđenje Sanaderu za ratno profiterstvo počinje krajem listopada

Suđenje Sanaderu za ratno profiterstvo počinje krajem listopada

Foto: Damjan Tadić / Cropix

PRIPREMNO ročište u predmetu protiv Ive Sanadera u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke održat će se 14. listopada u 9.30 sati, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, a početak suđenja može se očekivati krajem listopada ili početkom studenoga, objavljeno je danas na internetskim stranicama zagrebačkoga Županijskog suda.

Pripremno ročište kao i suđenje vodit će sudac Ivan Turudić, a očekuje se kako će na pripremnom ročištu biti određen datum početka suđenja te dokazi i svjedoci koji će biti ispitani na glavnoj raspravi. Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost. Sudac će tada moći ukinuti istražni zatvor ili ga zamijeniti blažom mjerom. Protiv takve odluke nema žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Sanadera se u slučaju Hypo banke tereti da je dobio 3,6 milijuna eura provizije i to od zajma koji je ta banka odobrila Hrvatskoj sredinom devedesetih. Sanaderovi branitelji tvrdili su kako u tom slučaju se ne može raditi o ratnom profiterstvu jer "nema osnova da se na ovo kazneno djelo primjenjuje zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva". 

Njegovi odvjetnicu su, nakon što je prije nekoliko dana potvrđena optužnica, kazali kako je Sanader s gnušanjem odbacio tvrdnje tužiteljstva o ratnom profiterstvu dodajući kako bivšeg šefa HDZ-a posebno boli što će mu se suditi kao ratnom profiteru, i to kao prvom u nezavisnoj Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara