Suđenje Strugaru: Napad na Dubrovnik crnogorska sramota

BIVŠI crnogorski ministar vanjskih poslova Nikola Samardžić u petak je na suđenju generalu Pavlu Strugaru pred Haškim sudom napad JNA i Teritorijalne obrane Crne Gore na Dubrovnik 1991. nazvao "najvećom mogućom sramotom".

"Ono što smo mi napravili 1991. u Dubrovniku je najveća moguća sramota", kazao je Samardžić u nastavku svog iskaza pred ICTY-em.

Umirovljeni general Strugar (70) optužen je za granatiranje Dubrovnika, posebno Starog grada, u prosincu 1991. s položaja Druge operativne skupine JNA kojom je zapovijedao.

Samardžić je potvrdio da je 6. prosinca došlo do "velikog bombardiranja Starog grada" da su zaštićeni vjerski i kulturni objekti namjerno ciljani i da su im nanesena "velika oštećenja".

Svjedok je rekao da je on u listopadu 1991. pokrenuo mirovnu inicijativu koja je prihvaćena u Zagrebu ali je to prekinuo tadašnji crnogorski predsjednik Momir Bulatović, vjerojatno po nalogu iz Beograda.

"Nismo mogli narediti Strugaru i JNA da prekinu s ratom ali smo pokušali zaustaviti pogibiju ljudi i rušenje grada", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crnogorska vlada na čelu s premijerom Milom Đukanovićem, nakon toga nije učinila ništa da zaustavi napade na Dubrovnik, naglasio je Samardžić.

Crnogorske vlasti, po njegovim riječima, nisu bile upletene u pokušaj stvaranja "Dubrovačke republike", već su na tome radile vojna obaveštajna služba i Narodna stranka Novaka Kilibarde, koji je sebe vidio na mjestu predsjednika te tvorevine.

Oporbene stranke u Crnoj Gori, na čelu s Liberalnim savezom, organizirale su prosvjede zbog napada na Dubrovnik, na kojima se pjevalo: "S Lovćena vila kliče, oprosti nam Dubrovniče", dodao je.

Isprika koju je Đukanović, kao crnogorski predsjednik, 2000. godine uputio hrvatskom narodu zbog napada na Dubrovnik, potvrdila je da ta operacija nije bila izazvana opasnošću od napada "ustaša" na Crnu Goru, kako su 1991. tvrdili Strugar i Bulatović, već je pokrenuta u sklopu projekta stvaranja "Velike Srbije".

U Crnoj Gori nikada nitko nije pozvan na odgovornost zbog napada na Dubrovnik, u kojem su ubijene 43 osobe a više stotina ih je ranjeno, niti zbog pljačke dubrovačke okolice, rekao je Samardžić.

Strugarovi branitelji, Goran Rodić i Vladimir Petrović, u protuispitivanju svjedoka su ukazivali na neka proturječja u njegovom iskazu, no nisu uspjeli bitno narušiti njegovu vjerodostojnost i važnost za dokazivanje navoda optužnice.

Samardžić je prošle godine bio svjedok optužbe i na haškom suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, optuženom za genocid i ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara