Sudovi u Osijeku i Šibeniku odgodili ovrhe dok traju sporovi oko švicarca

Sudovi u Osijeku i Šibeniku odgodili ovrhe dok traju sporovi oko švicarca
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

OPĆINSKI sudovi u Osijeku i Šibeniku donijeli su rješenja po kojima se moraju odgoditi ovrhe nekretnina dok se ne završe sudski postupci koje ovršenici vode protiv banaka zbog ništetnosti ugovora u švicarcu, odnosno ugovornih odredaba.

Odvjetnica Sanja Hajnal uspjela je odgoditi ovrhu nekretnine na osječkom sudu, a odvjetnik Srđan Kalebota uspio je odgoditi ovrhu nekretnine na šibenskom sudu, priopćili su iz Udruge Franak.

Prve odgode ovrha

Kako navode, to su prve odgode ovrha za kredite u franku jer su se prijašnje odgode ovrha odnosile na kredite s međunarodnim obilježjem, a ne na domaće kredite hrvatskih banaka.

Osječki sud je utvrdio da nekretnina ne smije biti ovršena na temelju članka 65. stavka 1. Ovršnog zakona jer bi se ovrhom nekretnine dogodila nenadoknadiva šteta za ovršenika koji istodobno vodi sudski postupak protiv banke zbog utvrđenja ništetnosti ugovora i ostvarenja obeštećenja iz CHF kredita.

Šibenski sud utvrdio je da se ovrha nekretnine mora odgoditi i zato što može nastati nenadoknadiva šteta po ovršenika koji vodi sudski postupak za obeštećenje po ništetnom CHF ugovoru.

Udruga Franak u priopćenju dodatno napominje da je u rješenju šibenskog suda ovrha odgođena u odnosu na agenciju koja je preuzela potraživanje od banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara