Sudski spor između Vlade i Gotovine vraćen na početak

ZAGREBAČKI Županijski sud ukinuo je međupresudu Općinskog suda po kojoj je Vlada odvjetničkom timu haškog optuženika Ante Gotovine trebala predati dokumentaciju koju je dostavila Haškom sudu, te je predmet vraćen Općinskom sudu na ponovno odlučivanje.

Tročlano sudačko vijeće Županijskog suda prihvatilo je žalbu Vlade, odnosno građansko-upravnog odjela Državnog odvjetništva kao njenog zastupnika, na međupresudu zagrebačkog Općinskog suda od lipnja ove godine. Prema toj nepravomoćnoj odluci Vlada je počinila nezakonitu radnju jer odvjetnicima nije na njihov zahtjev stavila na raspolaganje dokumentaciju o sudjelovanju generala Gotovine u akciji ´Oluja´.

Županijski sud ukinuo je međupresudu kao nezakonitu i vratio je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje s uputom da prije donošenja nove zakonite odluke ocijeni urednost tužbe, što je, prema obrazloženju odluke, propustio u dosadašnjem tijeku postupka.

Gotovinini odvjetnici, naime, nisu pobliže ´identificirali svaki pojedini dokument´ koji su tražili od Vlade, pa se Vlada na tužbu nije mogla valjano očitovati, ustvrdio je drugostupanjski sud.

Sud smatra da je međupresuda nezakonita jer je nedopuštena i neodređena, te da njezinom donošenju uopće nije bilo mjesta jer nije postignuta suština takve odluke čiji je cilj hitna zaštita ustavom zajamčenih prava.

Općinski sud je međupresudom pružio samo deklaratornu zaštitu jer je o zabrani nezakonite radnje, odnosno daljnjoj uskrati dokumenata Gotovininim odvjetnicima, mogao odlučiti tek po pravomoćnosti međupresude. Ona bi, naime, postala pravomoćna i izvršna tek ako se na nju ni jedna stranka u postupku nije žalila ili ako bi je potvrdio drugostupanjski sud, što se nije dogodilo.

Viši sud smatra da bi međupresuda bila ukinuta i da nije bila nedopuštena i zato jer je nepravilno stajalište nižeg suda da se može postupati po neodređenom tužbenom zahtjevu.

Uz dokumentaciju dostavljenu Haškom sudu u vezi optužnice za ratne zločine protiv Gotovine, a kako je utvrđeno tijekom postupka radi se o 77 dokumenata koji su iz raznih izvora dospjeli u Haag, odvjetnici su od Vlade tražili i neodređeni broj vojnih zapovjedi, transkripata, video i audio snimki, izvješća i dnevnike o akcijama HV-a u kojima je sudjelovao Gotovina. Većina tražene dokumentacije odnosila se na akciju ´Oluja´.

Prvo ročište povodom tužbe Gotovine protiv Vlade održano je početkom listopada prošle godine, a međupresuda je donesena sredinom lipnja nakon četiri ročišta.

Županijski sud je odluku o njezinom ukidanju donio u listopadu, krajem studenoga dostavljena je Općinskom sudu, a tek nedavno i strankama u postupku.

Vlada je u žalbi na međupresudu osporavala odvjetnicima legitimitet za zastupanje budući da Gotovina, koji je još uvijek u bijegu, nije primio optužnicu niti je izručen Haškom sudu. Drugostupanjski se sud na te navode nije očitovao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara