Sudski vještak: Za skidanje SMS-ova s Pukanićeva mobitela nije korišten profesionalni alat

Sudski vještak: Za skidanje SMS-ova s Pukanićeva mobitela nije korišten profesionalni alat

Tekst: I. Ćimić
Foto: Arhiva

SADRŽAJ iPhonea ubijenog Ive Pukanića koji je posljednjih dana procurio u medije još uvijek golica hrvatsku javnost koja se i dalje bavi detaljima prepiske prvog čovjeka Nacionala s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ministrima u Vladi te čelnikom EPH Ninoslavom Pavićem. No, pregledavajući transkript očito je kako pojedini dijelovi nedostaju, posebno kod razgovora s Bajićem, jer se konverzacija naprasno prekida, da bi se kasnije nastavila. Može se  zaključiti kako je vrlo lako moguće da su pojedini dijelovi izostali iz službenog spisa.

Je li moguća manipulacija sadržajem iz mobitela ubijenog Pukanića, pokušali smo saznati od Đure Lubure, stalnog sudskog vještaka za telekomunikaciju, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

"Iz preslike Zapisnika o pretrazi pokretne stvari – aparata marke Apple iPhone modela 1203, IMEI broja 011472002152963 sa SIM karticom T Mobile operatera serijskog broja 99500509306345, redni broj 3147 – 3207 spisa čija preslika je objavljena u medijima, očigledno je kako su policijski službenici pretragu mobitela izvršili komercijalnim programom Tansee iPhone Transfer SMS koji omogućuje uređivanje podataka prikupljenih iz mobitela koji se pretražuje, dakle brisanje pojedinih poruka ili mijenjanje njihova sadržaja. Naime, taj program je namijenjen za osobnu uporabu ljudima koji žele na PC pohraniti i urediti svoje SMS poruke iz iPhone uređaja i nije profesionalni alat namijenjen pretragama mobitela i vještačenjima", odgovara vještak Lubura na Indexov upit.

Prema tome ispada da se ovim alatom moglo manipulirati, odnosno neke sadržaje trajno ne prikazati. Posebno je čudno, s obzirom na to da je riječ o prepisci s predstavnicima Vlade i čelnika DORH-a, da se nije koristila standardna metoda koja isključuje bilo kakvu manipulaciju te jamči prikaz svih sadržaja s mobitela.

Bez standardnih metoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lubura kaže kako postoje takvi programi koji su u upotrebi u Hrvatskoj, i to već duže vrijeme, no oni nisu korišteni u ovom slučaju.

"Za vještačenja mobitela koriste se posebni forenzički programi čija izvješća nisu editabilna, odnosno ne može se mijenjati ili brisati sadržaj preuzet iz telefona koji se pretražuje, odnosno vještači. Baš sam prije nekoliko dana imao jedno slično vještačenje u kojemu sam posebnim forenzičkim programom učitao sve poruke, a cjelovito izvješće iz forenzičkog programa unio u svoj nalaz i mišljenje. Pravila struke nalažu da se tek nakon dostave cjelovitog izvješća koje se ne smije mijenjati, mogu uređivati poruke i slagati prema nekoj logici koja bi olakšala korištenje u sudskom postupku", ističe na kraju Lubura

Na kraju smo pokušali dobiti i službeni komentar od MUP-a, no rečeno nam je da to nije moguće jer je ovaj slučaj u "sudskoj proceduri".

> Transkript SMS komunikacije Ive Pukanića i Mladena Bajića

> Transkript SMS komunikacije Ive Pukanića i Nine Pavića

> Pukanić prije smrti tražio pomoć od vodećih političara

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara