Šuica: Hrvatskoj i Europi trebaju odgovorni političari koji se ne skrivaju iza populizma

Šuica: Hrvatskoj i Europi trebaju odgovorni političari koji se ne skrivaju iza populizma

Foto: FAH

NA DANAŠNJOJ plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o zaključcima sa sastanka Europskog vijeća od 28. i 29. lipnja 2016.

Teme migracija i Brexit dominirale su debatom, a mnogi su izrazili žaljenje zbog rezultata referenduma, no ujedno su i naglasili da tu odluku treba poštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je dobila i zastupnica zastupnica Dubravka Šuica.

"Smatram da je europsko zajedništvo jedini odgovor za mnoge probleme, a posebno smo to dokazali na pitanju migracija. Što se pak tiče rezultata referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, žao mi je zbog rezultata, no ipak me veseli što je 27 čelnika država u Europskom vijeću stalo u obranu zajedničke Europe. Ako Britanci misle da će birati samo ono što njima odgovara, željela bih reći da EU nije ”jelovnik” s kojega mogu birati , pa ako žele pristup slobodnom tržištu, potrebno je poštovati sve četiri slobode, uključujući i slobodu kretanja ljudi. Vjerujem da ćemo u tome ostati ustrajni i da ćemo mi, Europljani, pribjeći kulturi odgovornosti za budućnost Europe. Imamo dobre propise, no moramo ih provoditi i biti sigurni da čelnici država ne govore jedno u Europskom vijeću, a drugo u svojim nacionalnim parlamentima. Europa jest odgovor i moramo se koncentrirati na naš rast i zapošljavanje i nastaviti s planom ulaganja sukladno prioritetima Jean Claude Junckera i Europske komisije. Stoga trebamo odgovorne političare koji se neće skrivati iza jeftinog populizma, jer za nas je građanin u središtu. EU ne znači gubitak suvereniteta, već EU trebamo promatrati kao dobitak", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara