Šuker otputovao po instrukcije MMF-a

IZASLANSTVO hrvatskog ministarstva financija koje vodi ministar Ivan Šuker doputovalo je u nedjelju u Washington kako bi Međunarodnom monetarnom fondu predstavilo plan za smanjivanje ovogodišnjeg proračunskog deficita.

"Oni će razgovarati o povećanju prihoda i smanjivanju rashoda", doznaje Hina u Washingtonu od predstavnika ministarstva financija u Zagrebu.

Misija MMF-a je tijekom posjeta Hrvatskoj početkom lipnja rekla kako očekuje da se hrvatska Vlada u 2005. što više približi ciljanom proračunskom deficitu od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda predviđenom stand by aranžmanom između Hrvatske i MMF-a.

Ministarstvo financija je u subotu reklo kako će predložiti Vladi rebalans proračuna za ovu godinu, kojim bi se u proračunu preraspodijelilo oko 1 milijarde kuna, što bi vodilo deficitu od 4 do 4,2 posto BDP-a što bi MMF moglo biti prihvatljivo.

Planirani rebalans, koji će će naći pred Vladom idućeg tjedna, predviđa smanjiti materijalne rashode, subvencije i pomoći za oko 1 milijardu kuna, a te uštede išle bi na isplatu mirovina i plaća te naknada i poticaj stambenoj štednji.

Prijedlog predviđa i paket dugoročnih mjera štednje, o kojem će hrvatsko izaslanstvo pregovarati s MMF-om, i koji se odnosi na zdravstveno osiguranje, stambenu štednju, državne potpore, akcijski plan o zapošljavanju te na metodologiju indeksacije mirovina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara