Sukob u Izraelu bi mogao potrajati još nekoliko tjedana

IZRAELSKI dužnosnici najavili su u utorak da bi sukob protiv Hezbolaha mogao potrajati još nekoliko tjedana te da su u Libanon spremni poslati i mnogobrojne kopnene snage, čime su doveli u pitanje međunarodne napore da uspostave trenutni prekid vatre u sukobu koji je do sada odnio više od 260 života i prouzrokovao raseljavanje gotovo pola milijuna ljudi.

Unatoč diplomatskim aktivnostima Izraelu se ne žuri okončati ofenzivu, koju vidi kao jedinstvenu priliku za uništenje Hezbolaha, prenose agencije.

Izraelski premijer Ehud Olmert u utorak je ponovio kako napadi neće prestati dok dva izraelska vojnika ne budu oslobođena te dok se Hezbolah ne povuče s položaja blizu granice odakle raketira izraelski teritorij.

U posljednjem zračnom napadu izraelske su snage u vojnoj bazi nedaleko Bejruta i u drugim područjima južnog Libanona ubile 27 ljudi, dok je u Hezbolahovom raketiranju poginuo jedan Izraelac.

Istovremeno u Libanonu se nastavlja evakuacija stranih državljana. U srijedu se očekuje i velika evakuacija Amerikanaca, zbog čega su Sjedinjene Države, prema tvrdnjama njihovih dužnosnika, u Libanon poslale devet vojnih brodova, među kojima i nosače helikoptera. U operaciju će, kako najavljuju, biti uključeno i tisuće marinaca te mornara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom valu u srijedu zrakom i morem evakuirat će se više od 2.400 Amerikanaca, prvi dio od ukupno 8.000 ljudi koliko ih Pentagon namjerava izvesti iz Libanona.

Britanski premijer Tony Blair najavio je da bi do kraja tjedna tu zemlju trebalo napustiti i oko 5.000 Britanaca.

Libanonski premijer Fuad Saniora izjavio je u razgovoru za BBC da je Izrael u njegovoj zemlji "otvorio vrata pakla i ludila". Iako je apelirao na Hezbolah, koji podržavaju Sirija i Iran, da oslobodi dvojicu zatočenih izraelskih vojnika, židovski je odgovor ocijenio neproporcionalnim.

Američki predsjednik Georg Bush optužio je Siriju da pokušava povratiti utjecaj u Libanonu, tek godinu dana nakon što je Damask okončao dugogodišnju neizravnu vojnu okupaciju svog slabijeg susjeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara