SUKOBI NA FILIPINIMA - ŠESTERO POGINULIH, 17 OZLIJEĐNIH

Najmanje šestorica muslimanskih separatističkih pobunjenika poginula su, a još 17 ljudi je ozlijeđeno, uključujući jednog filipinskog vojnika, u sukobima na jugu Filipina, objavio je u subotu glasnogovornik filipinske vojske.

Sukobi su izbili u petak kada je više od tisuću pobunjenika Islamske oslobodilačke fronte Moro (MILF) napalo selo Polomolok, u pokrajini Sultan Kudarat, 945 kilometara južno od Manile, rekao je glasnogovornik. Pobunjenici su napali i vojni konvoj na putu u to selo, a sukobi su se potom proširili na obližnji grad Marang.

Još uvijek nije poznato ima li civilnih žrtava.

Vladine snage pokrenule su u petak ofenzivu protiv pobunjenika u gradu Colombio, u blizini Polomoloka. Pobunjenici su odgovorili protuofenzivom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukobi su se rasplamsali unatoč naporima da se ovoga mjeseca nastave mirovni pregovori. Primirje potpisano 2001. propalo je zbog sporadičnog nasilja.

MILF je s 12.000 pripadnika najveća muslimanska separatistička skupina na otoku Mindanao, a za neovisnost se bori od 1978.

Zbog jačanja sukoba na Filipinima, američki State Department savjetovao je u petak američkim državljanima u toj zemlji da budu oprezni i da ne putuju u područja u kojima je teroristička prijetnja povećana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara