Suma summarum Dana državnosti: Mesić opet o ustašama, Jezerinac o Thompsonu, a branitelji uvrijeđeni

DAN državnosti danas je obilježen, kako se čini, u čast svemu samo ne onomu čemu je namijenjen. Mesić je tako opet danas raspredao o ustaštvu i antifašizmu, Sanader o tome kako bi on, da je i dalje ustaške politike, bio u Italiji, a Jezerinac je na svečanoj misi u Vukovaru recitirao Thompsonove pjesme.

> "Da je preživjela ustaška politika, Sanader bi bio Berlusconi"

> Evanđelje po Thompsonu: Jezerinac na misi recitirao pjesme Marka Perkovića

Umjesto o braniteljima, Mesić se u sve samo ne prigodnom govoru raspričao o ustašama i NDH, za koju kaže kako nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država, nego da je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska je, kazao je, od vremena svog kraljevstva do danas obnovljena odlukama ZAVNOH-a "i to je dobro da se zna". Međutim, bilo je, dodao je, i događanja koja ne koriste Hrvatskoj - NDH je, kazao je, provodila zločine.

Sanader je kazao kako on ne bi mogao biti premijer hrvatske vlade da je ustaška politika još uvijek na snazi. Rodni grad Split bi mu tada, objasnio je, bio u Italiji. Šaljivdžija kakav jeste, Mesić mu je dobacio: "Bio bi na mjestu Berlusconija!".

Na svečanoj sjednici Vlade Mesić i Sanader su poručili i kako se više "ne možemo baviti politikom koja je poražena prije 60 godina".

Umjesto mise, recitacija Thompsonovih pjesama

Dok su dvojica spomenutih raspredali o antifašizmu i NDH, vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je misu zahvalnicu u prigodi Dana državnosti i blagdana Sv. Bone, zaštitnika Vukovara, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, a u nazočnosti vjernika i polaznika Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski", koji su u Vukovaru slavili završetak izobrazbe na hrvatskim vojnim školama.

Recitirajući stihove pjesme "Bijeli golubovi" Marka Perkovića Thompsona, vojni biskup Juraj Jezerinac prisjetio se hrvatskih žrtava u Domovinskom ratu.

Branitelji "gosti" na Dan državnosti

Dok su Mesić i Sanader raspravljali o ustašama, a Jezerinac o Thomsponu, vukovarski branitelji ostali su uvrijeđeni. Naime, tridesetak pripadnika 204. vukovarske brigade, koji su večeras u vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade nazočili svečanosti završetka izobrazbe na hrvatskim vojnim školama, požalili su se novinarima na status koji im je dodijeljen pri dolasku na svečanost.

Naime, na ulazu u vukovarsku vojarnu pripadnicima 204. vukovarske brigade službenici su pokušali dati akreditacije na kojima je pisalo "Gosti", što je branitelje uvrijedilo.

"Nismo mi nikakvi gosti u vlastitom gradu i vojarni. Dok mnogi od ovih koji danas sjede u prvim redovima 1991. godine nisu ni znali gdje je Vukovar, mi smo krvarili i herojski branili ovaj grad", rekao je predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91", umirovljeni brigadir Ivan Kovačić.

K.C.
Foto: index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara