SUMMIT APEC-A: U SREDIŠTU INTERESA TERORIZAM I GOSPODARSKA PITANJA

Čelnici 21 azijskopacifičke zemlje, među kojima su i predsjednici SADa, Rusije i Kine, započeli su u ponedjeljak u Bangkoku sastanak na vrhu u čijem će središtu biti borba protiv terorizma i gospodarska pitanja.

Forum za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC) jednom godišnje održava sastanke na vrhu. U središtu ovogodišnjeg dvodnevnog summita u Bangkoku bit će neuspjeh sastanka Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Cancunu te borba protiv terorizma.

Očekuje se da će se zemlje članice APEC-a založiti za jačanje borbe protiv terorističkih skupina i dati podršku ponovnom pokretanju multilateralnih trgovinskih pregovora, nakon što je prošlog mjeseca sastanak WTO-a u meksičkom Cancunu završen neuspješno.

Čelnici APEC-a bavit će se i pitanjima nuklearnog programa Sjeverne Koreje, a u bilateralnim će razgovorima dominirati teme koje posebno zanimaju određene zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvodnevni summmit APEC-a prate i iznimne mjere sigurnosti. Oko 20.000 pripadnika policije i vojnika kao i nekoliko stotina američkih agenata zauzelo je položaje u Bangkoku kako bi čelnike APEC-a zaštitili od mogućih terorističkih napada.

U zemljama članicama APEC-a živi više od 2,5 milijarde osoba, a te su zemlje i važan čimbenik svjetske trgovinske razmjene.

Trgovinska razmjena zemalja APEC-a predstavlja 47 posto ukupne svjetske trgovine.

APEC je osnovan 1989. godine a zemlje članice su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD-a i Vijetnam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara