Summit EU-Kina: Uhićena 4 aktivista Reportera bez granica

ČETIRI aktivista Reportera bez granica uhićeni su u srijedu u Haagu dok su prosvjedovali pred sjedištem nizozemske vlade gdje se održava summit Kina-EU, nakon što su nakratko uspjeli istaknuti transparent na kojemu je pisalo: "Kina, najveći zatvor za novinare na svijetu".

Prema podacima Reportera bez granica "najmanje 26 novinara i 62 osobe koji se smatraju cyber-disidentima trenutačno trune u pekinškim zatvorima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizacija poziva članove kineskog izaslanstva da iskoriste dolazak u Haag kako bi posjetili sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC) gdje "mogu odgovarati za svoja zlodjela".

Godišnji summit dužnosnika Kine i EU-a počeo je jutros u glavnom nizozemskom gradu u prisutnosti kineskog premijera Wena Jiabaoa i njegova nizozemskog kolega Jana Petera Balkenendea, predsjednika EU-a.

Wen će se na summitu založiti za ukidanje embarga na oružje nametnutog Kini nakon krvavog gušenja studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. Promatrači ocjenjuju da će EU Pekingu dati "pozitivan signal" u pogledu tog pitanja, no embargo će i dalje ostati na snazi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara