Superlovac iz "Top Guna" odlazi u povijest

8. VELJAČE 2006. godine su dva američka lovca tipa "Grumman F-14 Tomcat" sletjela na nosač zrakoplova "USS Theodore Roosevelt" nakon borbene misije u Iraku, prilikom koje je ispuštena jedna bomba.

Taj naizgled banalan događaj ima povijesnu važnost, jer je nedugo nakon toga američka ratna mornarica objavila kako se "F-14" povlači iz upotrebe, odnosno kako je to bila posljednja borbena misija u povijesti tog aviona.

Kapetan William Sizemore, koji je sudjelovao u posljednjoj misiji, je izjavio kako će mu"nedostajati, jer je to predivan avion, najbolji lovac ikada napravljen".

Sizemoreovo oduševljenje tom letjelicom je u svoje vrijeme dijelila i šira javnost. To je prije svega zasluga filma "Top Gun", koji je sredinom 1980-ih ne samo lansirao Toma Cruisea kao jednog od najvećih glumaca našeg doba, nego učinio američko mornaričko zrakoplovstvo jednom od najpopularnijih institucija u tadašnjem svijetu.

U hit-filmu su lovci "F-14", podržani "cool" soundtrackom i videospotovskom montažom, bili gotovo veće zvijezde od glumaca koji su tumačili njihove pilote.

Oduševljenje "Tomcatom" dijele i zrakoplovni stručnjaci, koji su dugo vremena hvalili sjajne manevarske sposobnosti lovca koji je prvi put poletio daleke 1970. godine.

"Tomcat" je bio zamišljen kao lovac-presretač sa zadatkom da američke nosače brani od sovjetske flote i njihovih krstarećih projektila, odnosno zamjena za "Phantom" koji se za vrijeme vijetnamskog rata pokazao zastarjelim.

"Tomcat" je svoje ubojite sposobnosti pokazao na libijskim avionima, koje je obarao u dva navrata - 1981. i 1989. godine. Nakon toga su "Tomcati" sudjelovali u prvom zaljevskom ratu, intervencijama u Bosni i na Kosovu, napadu na talibane u Afganistanu, te, konačno, u sadašnjem ratu u Iraku.

S druge strane je "F-14", usprkos svih njegovih dostignuća, pregazilo vrijeme. Manevarske sposobnosti - dosada najvažnija kvaliteta svakog lovačkog aparata - prestale su biti tako važne nakon pronalaska dalekometnih projektila zrak-zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tomcat" je kao presretač isto tako ima relativno mali kapacitet za bombe, i u tome je inferioran svom glavnom suparniku - jurišnom lovcu "F/A-18 Hornet".

Ipak, najvažniji, i za budućnost tog aviona kobni, nedostatak jest činjenica da zahtijeva razinu održavanja koje je čak i američkoj mornarici postala neprihvatljiva.

Tako je za svaki sat leta u borbenog leta potrebno utrošiti pedeset sati održavanja. Zbog tih, i drugih, razloga, "Tomcat" je povučen iz upotrebe, te će ga zamijeniti "Superhornet", nova i poboljšana verzija "Horneta".

Odluka da se "Tomcat" povuče će, po svemu sudeći, svjetsku javnost lišiti prilike u bliskoj budućnosti vidi spektakl daleko veći od "Top Guna" - međusobni okršaj lovaca "F-14".

Naime, američka mornarica je ispočetka bila prilično skeptična prema "Tomcatu", pa je "Grumman" početkom 1970-ih pronašao alternativnog kupca u Iranu, tadašnjem vjernom američkom savezniku.

Prije embraga izazvanog izbijanjem islamske revolucije iranskom ratnom zrakoplovstvu je isporučeno 79 aparata.

Ispočetka se smatralo kako je nedostatak adekvatne obuke i rezervnih dijelove te moćne strojeve učinio bezvrijednim kantama, ali nova saznanja ukazuju na to da su Iranci mnoge od tih problema riješili uz sovjetsku, odnosno rusku stručnu pomoć.

"F-14" su tako sudjelovali u iračko-iranskom ratu gdje im se pripisuje obaranje preko stotinu iračkih zrakoplova.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara