Suradnja s Haagom i povlačenje tužbe protiv NATO-a uvjeti za "Partnerstvo za mir"

PUNA suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i povlačenje tužbe Srbije i Crne Gore protiv zemalja NATO-a uvjeti su za priključenje SCG programu "Partnerstvo za mir" i drugim euroatlantskim integracijama, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer .

"Iskreno se nadam da ćemo biti svjedoci političkog pomaka u SCG u pravcu pune suradnje s Haškim tribunalom i povlačenja tužbe, jer smatram da vlasti u Beogradu i NATO-u imaju zajednički interes, a to je puna stabilnost regije", kazao je Scheffer novinarima. Dodao je da je NATO sa summita u Istanbulu poslao "jasan signal da su Srbiji i Crnoj Gori vrata otvorena za ulazak u Partnerstvo za mir", uz uvjet ispunjenja međunarodnih obveza, u prvom redu suradnje s Haškim sudom.

Predsjednik SCG Svetozar Marović kazao je novinarima da isključivo o vlasti u Beogradu ovisi da li će "prekoračiti prag ulaska u Partnerstvo za mir, što je moguće jedino uz spremnost i hrabrost da se ispune međunarodne obveze i donesu teške odluke". Marović je pozvao haške optuženike da preuzmu teret odgovornosti, "kako čitav narod ne bi bio talac njihovih uvjerenja da nisu krivi".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni tajnik NATO-a potom se odvojeno sastao s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, a tijekom popodneva trebao bi se sastati s ministrom obrane SCG Prvoslavom Davinićem, te crnogorskim predsjednikom i premijerom Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

(Hina) xtta ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara