Susreli se šefovi diplomacije Vatikana i Kine, to se nije dogodilo desetljećima

Susreli se šefovi diplomacije Vatikana i Kine, to se nije dogodilo desetljećima
Foto: EPA

MINISTRI vanjskih poslova Vatikana i Kine susreli su se jučer, objavio je Vatikan, a prema pisanju mnogih medija, vjeruje se da susreta na toliko visokoj razini nije bilo desetljećima.

Susret nadbiskupa Paula Gallaghera i Wang Yija, koji je u prošlosti bio nezamisliv, dogodio se na marginama minhenske sigurnosne konferencije.

Razgovarali su o prijelomnom sporazumu Vatikana i Pekinga iz 2018. koji daje riječ Svetoj Stolici pri imenovanju biskupa u Kini, što je bilo sporno pitanje dugo vremena, navodi se u priopćenju Vatikana koje je susret opisalo kao "srdačan".

Prema tekstu, dvije su se strane usuglasile nastaviti "institucionalni, bilateralni dijalog" čiji je cilj dobrobit za Katoličku crkvu i kineski narod.

Ocijenjeno je da su se odnosi Vatikana i Pekinga poboljšali od postizanja sporazuma.

Poboljšanje odnosa

Konzervativniji katolici prigovarali su dogovoru optužujući Vatikan da se prodao komunističkim vlastima.

Katolici u Kini, njih 12 milijuna, do postizanja sporazuma 50 godina bili su podijeljeni na službenu Crkvu koja je imala potporu kineskih vlasti i neslužbenu pritajenu Crkvu koja je ostala lojalna Vatikanu. 

Obje strane sada priznaju Papu kao poglavara Katoličke crkve.

Najglasniji kritičar sporazuma bio je bivši hongkonški nadbiskup kardinal Joseph Zen.

Vatikan je poručio da sporazum neće izazvati podjele u Crkvi.

Susret u petak bio je posljednji u nizu koji upućuje na poboljšavanje odnosa proteklih tjedana, ocjenjuje britanska agencija Reuters.

Prošlog je mjeseca Papa pohvalio veliku predanost Kine borbi protiv koronavirusa, a nakon toga je humanitarna služba Vatikana poslala stotine tisuća maski za lice u Kinu kao znak dobre vjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara