Sutra će čelnici europskih sila pričati o migrantima, ali nitko nije optimističan oko rješenja krize

Sutra će čelnici europskih sila pričati o migrantima, ali nitko nije optimističan oko rješenja krize
Foto: Hina/ EPA

FRANCUSKA želi u nedjelju, u dogovoru s Njemačkom i Španjolskom, predložiti svojim europskim partnerima "europeizaciju" upravljanja migrantskom krizom odnosno prihvata migranata, razmatranja njihovih zahtjeva za azilom te njihova "vraćanja" u zemlju podrijetla, objavila je Elizejska palača.

Na mini summitu u nedjelju pred Europsko vijeće u četvrtak i petak, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, promiče takav "kolaborativan" pristup koji je oprečan stajalištu zemalja Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka).

Nada se da će na svoju stranu privući novog španjolskog premijera, socijalista Pedru Sancheza, s kojim će se u subotu sastati.

No četiri zemlje Višegradske skupine bojkotirat će nedjeljni sastanak i zbog toga je malo vjerojatno da će se na summitu EU-a sljedeći tjedan postići dogovor.

Angela Merkel je već upozorila da do kraja lipnja neće biti postignut dogovor, a i Pariz smatra da će to biti "teško".

Francuska želi vraćati ekonomske migrante

Francusko stajalište je da se azil odobrava samo migrantima koji su žrtve političkog progona, a da se ekonomske migrante protjeruje.

Pariz želi da to bude europska politika i protivi se jednostranom uvođenju kontrole na granicama što zagovaraju zemlje Višegradske skupine, kao i ministri unutarnjih poslova Italije, Austrije i Španjolske.

Pariz traži da Frontex štiti obale, ojačan na 10.000 ljudi prema sadašnjih 1500, zatim središnji europski ured za obradu zahtjeva za azilom, raspodjelu po Europi onih kojima je odobren status izbjeglice i europsko upravljanje protjerivanjima odbijenih migranata, u dogovoru sa zemljama podrijetla.

Ističe i da se Italija slaže s takvom selekcijom migranata.

Francuski predsjednik u subotu je kazao kako je za uvođenje financijskih sankcija zemljama Europske unije koje odbiju migrante kojima je odobren azil.

Francuska se zauzima za otvaranje centara za razmatranje zahtjeva za azilom u Africi.

Kada je riječ o "regionalnim platformama za iskrcavanje" migranata spašenih na moru, koje bi neke europske zemlje željele uspostaviti u Africi, smatra da one "ne bi bile u skladu s međunarodnim pravom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara