Sutra dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991.

U VUKOVARU se sutra obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. koji je Hrvatski sabor proglasio u znak sjećanja na stradanje toga grada i njegovih stanovnika u srpskoj agresiji 1991. godine.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod motom "Bijeli križ opomenu šalje". Sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara krenut će ujutro iz vukovarske Opće bolnice u koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, na kojemu će državna i druga izaslanstva odati počast poginulima u obrani Vukovara. Popodne će u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova misu zadušnicu predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, a navečer će se u Pastoralnom centru sv. Bono, u organizaciji udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", održati javna tribina "Sjećanje na Domovinski rat".

Vukovar je punih 86 dana branilo 1800 hrvatskih branitelja. Iznemogla u potpunom okruženju grada, na koji je dnevno padalo i više od pet tisuća granata i bombi, obrana je slomljena 18. studenoga 1991., kada su u već potpuno razrušeni Vukovar počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i paravojnih srpskih snaga. U progonstvo je otišlo oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba. Iz vukovarske bolnice odveden je 261 ranjeni branitelj i civil.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvije stotine pogubljeno je na Ovčari, a za ostalima se još traga. Zbog zločina počinjena na Ovčari pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu u tijeku je sudski proces protiv zapovjednika postrojba bivše JNA koje su sudjelovale u srpskim operacijama napada na Vukovar - Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića. Na popisu zatočenih i nestalih nalazi se još 450 branitelja i civila iz Vukovara. Po podacima vukovarske Opće bolnice, u obrani grada poginulo je oko 1600 branitelja i civila. Nekoliko tisuća zarobljenih branitelja i civila prošlo je kroz srpske koncentracijske logore osnovane na području Vukovara, Srbije i BiH.

(Hina) žd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara