Sutra Europski dan građanskog pravosuđa

Europski dan građanskog pravosuđa, koji države članice Vijeća Europe sada već tradicionalno obilježavaju, obilježit će se sutra, 26. listopada prvi put u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ministarstva pravosuđa.

Svrha obilježavanja tog dana je upoznavanje građana s djelovanjem pravnog sustava u njihovim zemljama, edukaciji i informiranju o njihovim svakodnevnim pravima u području građanskog pravosuđa, stoji u priopćenju.

U povodu Europskog dana građanskog pravosuđa Ministarstvo pravosuđa organizira sutra središnju manifestaciju u prostorima zgrade Ministarstva na kojoj će ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt predstaviti dosadašnje i buduće aktivnosti na povećanju učinkovitosti pravosuđa.

Tom će događaju, kako se navodi u priopćenju, nazočiti visoki predstavnici državne i sudbene vlasti te predstavnici Vijeća Europe i Europske komisije u RH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od značajnijih sadržaja središnje manifestacije bit će i održavanje okruglog stola na temu "Približavanje pravosuđa građanima na kojem će sudjelovati nevladine udruge, sveučilišni profesori i predstavnici pravosudnih tijela.

Kako bi već pri prvom obilježavanju toga dana građanima približili njegov cilj i njegovi sadržaji sutra će se na četiri najveća općinska suda u Hrvatskoj - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku organizirati predavanja za građane na temu "Kako brže, jednostavnije i jeftinije riješiti svoj predmet. Njima se građane namjerava upoznati s mogućnostima alternativnog mirnog rješavanja sporova. Predavači će biti predsjednici sudova a predavanja će trajati od 10 do 11 sati, stoji u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa.

(Hina) pp/xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara