Sutra novi razgovori o makarskom smeću - Makarani smeće odvezli u nepoznato

UOČI sutrašnjeg sastanka Ekostožera Splitsko-dalmatinske županije, na kojem bi se, kako drži župan Kruno Peronja, svim predstavnicima s Makarskog primorja, posebno Podgoranima koji ne dopuštaju odlaganje smeća na Donjoj gori, pokušale još jednom objasniti odluke o uređenju i zatvaranju toga odlagališta, pitanje smeća u Makarskoj privremeno je riješeno, tako što su prošli vikend kumunalci smeće pokupili i odvezli u nepoznato.

Kako se doznaje od makarskog gradonačelnika Ante Novaka, kontejneri su za vikenda ispražnjeni i otpad je odvezen na mjesto koje noie želio otkriti "kako se ne bi ponovilo ono što se događalo kad se pokušavalo pronaći privremeno odlagalište smeća, i kad su nastajale prave pobune i blokade prometnica u mjestima s kojima se Makarska dogovorila o odlaganju otpada."

Teškoće nastale prije tri mjeseca kad su Podgorani zapriječili pristup Donjoj gori nisu još prevladane, iako je privremeno "utočište" makarskom smeću desetak dana, prije i nakon Nove godine - do 5. siječnja, dao grad Split.

Makarani, kaže Novak, očekuju da Ekostožer, Županija i Ministarstvo to pitanje napokon riješe, makar dugotrajnijim privremenim rješenjem, bilo to novo divlje odlagalište, koje bi bilo redovito uređivano ili ponovno otvaranje Donje gore.

Na sutrašnjem sastanku u Županiji pokušat ćemo se dogovoriti i nadam se da ćemo nakon toga moći reći nešto više, izjavio je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župan Peronja u izjavi za Hinu ocjenjuje kako se čini da svi Podgorani nisu dovoljno upućeni u sve zaključke i odluke koje je donio Ekostožer, posebno u najnovije nakon sastanka s ministricom Marinom Matulović-Dropulić pretprošli tjedan. Podgorsko je Općinsko vijeće, naime, prošli utorak odbilo te prijedloge i nije dopustilo ponovno otvaranje odlagališta koje bi se uredilo do konačna zatvaranja. Time su općinski vijećnici također poduprli zahtjeve zbora građana, mještana područja Čakalja u blizini odlagališta na Donjoj gori, koji ne odustaju od svojih zahtjeva, t.j. bezuvjetna zatvaranja odlagališta na kojem i dalje svaki dan dežuraju i nikomu ne dopuštaju pristup.

Na pitanje bi li se moglo otvoriti drugo, divlje odlagalište župan Peronja odgovara kako se "za sada govori jedino o zaključcima Ekostožera, t.j. da se Donja gora ponovno otvori za odlaganje smeća i istodobno uredi radi konačna zatvaranja nakon izgradnje županijskog Centra za gospodarenje otpadom, za što je zakonski rok 1. siječnja 2005. Sve odluke utemeljene su na zakonu, ističe Peronja i poručuje kako ih treba zakonito i primijeniti. Ako to Podgorani ponovno odbiju, to znači da smo iscrpili sve civilizirane načine i u skladu sa zakonom i propisima tražit ćemo druga rješenja, dodao je.

Na upit znači li to otvaranje odlagališta uz pomoć policije župan nije htio odgovoriti, nego je ponovio kako će se odluke Ekostožera provesti zakonito. "Ništa drugo ne mogu reći", zaključio je.

U međuvremenu u Makarskoj je na snazi obvezna uputa da se ne odlaže krupni otpad pod prijetnjom visoke novčane kazne, a provedbu upute nadziru komunalni redari. U ostalim općinama Makarskog primorja, u kojima su količine smeća mnogo manje, stanje nije toliko kritično, a smeće se, po neslužbenim podatcima, odvozi redovito prema Šibeniku, također na nepoznato mjesto.

(Hina) dstr vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara