Sutra optužnica protiv šestero osumnjičenih u "Slučaju Riječke banke´?

6-MJESEČNI pritvor bivšem predsjedniku Uprave Riječke banke Ivanu Štokiću istječe 9. ožujka, a članu Uprave Borislavu Perožiću i direktoru Direkcije deviznih sredstava Milojku Tankosiću 6. ožujka, pa se očekuje da će Županijsko državno odvjetništvo sutra ili prekosutra protiv njih i još troje osumnjičenih u ´slučaju Riječke banke´ podići optužnicu.

Štokić, Perožić i Tankosić osumnjičeni su da su počinili kažnjiva djela protiv službene dužnosti te lažno prikazivali poslovanje, odnosno bilancu Riječke banke da bi stekli materijalnu korist.

Ako se protiv njih u roku od šest mjeseci nakon donošenja rješenja o pritvoru ne podigne optužnica, po zakonu bi sva trojica trebala biti puštena iz pritvora i braniti se sa slobode.

Prvoosumnjičeni u ´slučaju Riječke banke´, bivši diler Eduard Nodilo, sumnjiči se za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenje službenih dokumenata. Za ista kažnjiva djela osumnjičene su i dvije bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah.

U istrazi na riječkom Županijskom sudu koja je počela u ožujku 2002. Nodilo je pod sumnjom da je od 1998. do 2002. neovlašteno trgovao deviznim novcem i tako Riječku banku oštetio za oko 98 milijuna dolara, a Vlah i Podobnik za pomaganje i prikrivanje nešto manjeg dijela nedopuštenih trgovanja.

Nodilo, Podobnik i Vlah u pritvoru su bili od ožujka do rujna prošle godine kad su, po sili zakona, pušteni i brane se sa slobode.

U istrazi Nodilo, Podobnik i Vlah branili su se šutnjom. Štokić, Perožić i Tankosić na preslušanjima su isticali kako nisu znali da je Nodilo na dan trgovao znatno većim svotama od odobrena dnevnoga ograničenja.

Osim njih istražna sutkinja Sajonara Čulina saslušala je desetak svjedoka, uglavnom djelatnika Riječke banke i Hrvatske narodne banke.

Policijska istraga koju je u ´slučaju Riječke banke´ proveo Odjel gospodarskog kriminaliteta riječke policije završena je.

Sudskim vještačenjem obrađen je dio nezakonitosti, odnosno poslovanja Riječke banke od 1998. do 2002., pa konačni rezultati vještačenja još nisu poznati.

U izvješću o poslovanju Riječke banke od 1997. do 2002., koje je izradila Hrvatska narodna banka, navodi se da je Riječka banka u tom razdoblju oštećena za ukupno 97,3 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara