Sutra počinje suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre

Sutra počinje suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

NA Županijskom sudu u Varaždinu sutra počinje suđenje Smiljani Srnec (45), koja je optužena da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom, koji nije pronađen. 

Optužnica tereti Srnec da je svojoj sestri zadala najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu te da joj je nanijela višestruke smrtonosne ozljede u vidu prijeloma kostiju glave.

Sestra nestala 2000. godine, pronađena u obiteljskom domu skoro 20 godina kasnije

Jasmini Dominić trag se potpuno izgubio 2000. godine, iako je njezin nestanak službeno prijavljen tek 16. kolovoza 2005.

Međimurska policija je 16. veljače ove godine zaprimila dojavu iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu da je u zamrzivaču u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe, za koju je utvrđeno da je sestra Smiljane Srnec, koja je uhićena istoga dana.

Tijelo je godinama ležalo u škrinji

Tijelo je godinama ležalo u škrinji. Smiljana Srnec u jednom se trenutku slomila pred policijom i navodno sve priznala. No to nije bilo u prisutnosti odvjetnika te se njeno priznanje ne uzima kao dokaz na sudu. Pred istražiteljima se tako našao težak posao da pronađu dovoljno čvrste dokaze za zločin koji se dogodio prije 19 godina.

Sestra negira da je počinila ubojstvo

"Nemam komentara, ali nisam", kazala je Srnec na upit je li ubila svoju sestru. Na sudu je i plakala, objavljeno je ranije.

"S obzirom na sve ono što je činjenično utvrđeno u dosadašnjem postupku, s obzirom na brojnost i kvalitetu prikupljenih dokaza, smatram da je odluka o potvrđivanju optužnice očekivana i da oko takve odluke doista nije bilo nikakve sumnje", izjavio je zamjenik županijske državne odvjetnice Darko Galić nakon što je optužnica protiv Srnec 22. kolovoza prihvaćena.

Cijela obitelj, osim ujaka, odbila dati iskaz

Tijekom istrage svi članovi uže obitelji dviju sestara odbili su dati iskaz - i majka Katarina, i Smiljanin suprug, i njezine dvije kćeri, i zaručnik jedne od njih. Otac dviju sestara umro je 2013. godine. Jedini koji je odlučio dati iskaz je Jasminin ujak Drago Sobol. Tada je progovorio i za medije.

Za N1 je rekao kako je ubijenu Jasminu vidio nekoliko mjeseci prije nego što je nestala, prema onome što je obitelj prijavila policiji. Pet godina nakon nestanka, 2005. godine, prijavili su da je Jasmina nestala u rujnu 2000. godine. Policiji su govorili da su se u međuvremenu čuli s Jasminom i da je otputovala. Ujak je tada ispričao i da ne razgovara ni s kim od obitelji. Ne razgovara ni s vlastitom sestrom, majkom ubijene.

Nakon što je slučaj otkriven, na vidjelo su izašli brojni detalji pa se tako doznalo i da je otac dviju sestara godinu dana prije nego što je obitelj prijavila nestanak proglašen krivim zbog nasilničkog ponašanja u obitelji.

Škrinja je bila premještana nekoliko puta

Osim toga, jedan obiteljski prijatelj je ispričao kako im je pomogao pomaknuti škrinju za koju se kasnije ispostavilo da se u njemu nalazi tijelo ubijene Jasmine.

"Dignuli smo tu škrinju, bila je zaista jako teška pa smo Freda pitali zašto nisu prije ispraznili meso, kako bi nam bilo lakše. Odgovorio nam je kratko - da to nije moguće", rekao je svjedok i tako otkrio jedan od najbizarnijih detalja u posve bizarnom slučaju. 

Škrinja je bila premještena i kad je potok Trnava poplavio dio Palovca 2001. i 2005. godine. Vatrogasci su premještali škrinju i čudili se kako je teška. "Međusobno smo još komentirali kako je škrinja jako teška i zezali se što u njoj drže", rekao je jedan od vatrogasaca koji je pomagao u premještanju škrinje iz podruma u kuću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara