Sutra se obilježava Međunarodni dan obitelji

Državni zavod za zaštitu materinstva, obitelji i mladeži sutra će u Bjelovaru obilježiti Međunarodni dan obitelji stručnim skupom i obilaskom ustanova koje provode mjere Nove obiteljske politike.

U sklopu programa bit će predstavljeni rezultati istraživanja Državnog zavoda "Činitelji demografskih kretanja stanovništva u Republici Hrvatskoj" i "Jednoroditeljske obitelji: osobni doživljaj i stavovi okoline".

Odlukom UN-a iz 1989. Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja kako bi se ukazalo na važnost obitelji u društvu, promicalo obiteljske vrijednosti i potaknulo sve dijelove društva na djelovanje u korist obitelji.

Državni zavod za zaštitu materinstva, obitelji i mladeži upozorava da je hrvatska obitelj trenutno u procesu transformacije.

Zahtjevi koji se pred obitelj postavljaju sve su veći, a roditelji se nalaze na razmeđi profesionalnih i obiteljskih obveza, kažu u Zavodu.

Proces transformacije ogleda se i u sve većem broju jednoroditeljskih obitelji, povećanoj stopi razvedenih brakova i premalom broju rođene djece.

Prema popisu iz 2001. u Hrvatskoj je bilo 1.252.000 obitelji s prosječno 3,3 člana. Prosječna hrvatska obitelj danas ima jedno dijete, a svaka peta obitelj u Hrvatskoj je jednoroditeljska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od troje djece kod nas ima svega 9,6 posto obitelji, dvoje djece 29,7 obitelji, s jednim je djetetom 33,6 posto, a 27 posto obitelji je bez djece.

Hrvatskoj je 2001. sklopljeno 22.076 brakova, a rastavljeno oko četiri i pol tisuće brakova, što znači da se svaki peti brak razvodi.

Statistika pokazuje da se broj sklopljenih brakova u zadnja četiri desetljeća osjetno smanjuje, dok se u ukupnom broju brakova povećava udio razvoda.

Stručnjaci upozoravaju da je demografska slika Hrvatske sve gora.

Po procjenama UN-a, Hrvatska će u idućih pedeset godina stalno gubiti stanovništvo, tako da će 2050. imati oko 860.000 stanovnika manje nego danas, što je 20 posto njezine današnje populacije.

Podaci govore i da se između 1991. i 2001. godine, po prvi puta nakon II. svjetskog rata, smanjio broj osoba u radno sposobnoj dobi, a broj staračkoga stanovništva (65 godina i više) ubrzano se povećava - po posljednjem popisu njegov je udio 16 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara