Sutra sjednica GSV-a: Mandat predsjednika podijelit će SSSH i NHS

Na sutrašnjoj sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) mjesto predsjednika GSVa preuzet će sindikalna strana tako da će jednogodišnji mandat popola podijeliti Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

Tako će prvih šest mjeseci funkciju predsjednika GSV-a obnašati čelnik SSSH-a Davor Jurić, a idućih pola godine predsjednik NHS-a Krešimir Sever, doznaje se iz sindikalnih krugova.

Radi se o kompromisnoj odluci budući da su interes za mjesto predsjednika GSV-a pokazale te dvije sindikalne središnjice, a sindikati bi sutra trebali potpisati sporazum kojim će ubuduće riješiti problem izbora zajedničkog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sjednici GSV-a također će se razmotriti utjecaj rata u Iraku na hrvatsko gospodarstvo. Tu su točku dnevnog reda predložili sindikati koje zanima službena procjena kako će se iračka kriza odraziti na, primjerice, turističku sezonu ili cijene naftnih derivata.

Socijalni partneri razmotrit će dosadašnji tijek pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR), odnosno o kojim je spornim institutima postignut dogovor, a što još treba razmotriti.

U okviru rasprave o izmjenama ZOR-a sindikati bi htjeli pojačati ulogu GSV-a kao tijela za socijalni dijalog. Stoga predlažu unošenje odredbe kojom bi se Vlada i Hrvatski sabor obvezali na očitovanje o zaključcima GSV-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara