Sv. Otac primio ravnateljicu jasenovačkog spomen-područja Natašu Jovičić

Ravnateljica Javne ustanove jasenovačkog Spomenpodručja Nataša Jovičić i pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, koje sudjeluju na plenarnoj sjednici Radne skupine za obrazovanje o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti koja traje od 5. do 10. lipnja u Rimu, danas su bile u audijenciji kod Svetog Oca. L

Kako je priopćeno iz JU-a Spomen-područja, ravnateljica je papi Ivanu Pavlu II. uručila vlastito pismo te pismo i crteže djece koja pohađaju likovnu radionicu Spomen-područja, s potpisima mnogih učenika i učenica jasenovačke i senjske osnovne škole, a Papa ju je "blagoslovio za daljnji rad i napore kako bi jasenovački Memorijalni muzej postao mjestom odakle se šalju poruke za ljudska prava, protiv svakog oblika nasilja i nesnošljivosti".

Članice su Radne skupine, osnovane 1998. na poticaj švedskog premijera, Argentina, Austrija, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Švedska, Velika Britanija i SAD, a Hrvatska je 2002. postala pridruženom članicom.

Kako se navodi u priopćenju, ravnateljica Jovičić na sjednici je predstavila rad stručnog tima na stalnom muzejskom postavu Memorijalnog muzeja te ideju o osnivanje obrazovnog centra u Jasenovcu, za što je potporu već dao Hrvatski sabor i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i manjine Furio Radin.

Cilj je toga centra, po njezinim riječima, obrazovanjem o holokaustu i genocidu te protiv svakog oblika totalitarnih režima poučavati mlade ljude o ljudskim pravima. Na sjednici je istaknula da se Spomen-područje sve više otvara javnosti, posebno školama, posebno nakon posjeta predsjednika Vlade Ive Sanadera Jasenovcu u povodu svršetka radova na spomeniku "Cvijet" autora Bogdana Bogdanovića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovičić je podsjetila da se na komemoraciji svima stradalim u jasenovačkim logorima u travnju ove godine javnosti obratio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Međunarodni tim podupro je hrvatsko izaslanstvo u radu i pozitivnim nastojanjima.

Susret sa Svetim Ocem omogućio je apostolski nuncij u Zagrebu msgr. Javier Francisco Lozano sa suradnicima u Vatikanu, kaže se u priopćenju.

(Hina) xpp ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara