SV. VINKO U SRIJEMSKIM VINOGRADIMA -POČETAK OVOGODIŠNJIH RADOVA

Rezanjem trsa i obilaskom vinograda na imanju Principovac, nedaleko od Iloka, obilježen je blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, te je ujedno označen i početak ovogodišnjih radova u srijemskom vinogorju.

Po riječima Ivana Juroša, predsjednika Uprave Iločkih podruma koji se nalaze u većinskom vlasništvu zagrebačke tvrtke "Rotopromet", Iločki podrumi nositelji su razvoja vinarsko-vinogradarske proizvodnje na iločkom području. U vlasništvu te tvrtke nalazi se oko 250 hektara vinograda, dok je oko 350 hektara u vlasništvu iločkih obiteljskih gospodarstava. Od vinarstva i vinogradarstva na iločkom području živi oko 400 obitelji, rekao je Juroš, dodajući da sa sadašnjih 3,5 milijuna litara vina godišnje Iločki podrumi namjeravaju proizvodnju povećati na deset milijuna litara tržišno prihvatljivog vina, u prvome redu visoko kvalitetnih bijelih vina sa značajnim sudjelovanjem crnih vina vezanih uz srijemsko vinogorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blagdan Vinkova obilježen je danas i na salašu Goldschmidt, nedaleko od Vukovara. Osim blagoslova vinograda, organiziran je i prigodni kulturno-umjetnički program s tradicijskim običajima vezanima uz sv. Vinka.

(Hina) žd vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara