Svađa u Dugopolju: HSP traži križ u vijećnici, HDZ ga ne želi

Svađa u Dugopolju: HSP traži križ u vijećnici, HDZ ga ne želi
Screenshot: YouTube

NA POSLJEDNJOJ sjednici Općinskog vijeća došlo je do svađe između vladajućih HDZ-ovaca i oporbenih HSP-ovaca.

Posvađali su se prvo zbog prava na snimanje sjednice, a onda i zbog križa u prostoriji, odnosno nepostojanja istog, što je, prema mišljenju vijećnika, očito jedan od važnijih problema ove općine u zaleđu Splita najpoznatije po tome što se na njenom području nalazi izlaz s autoceste.

(Ne)postojanje križa u vijećnici im je očito najveći problem

Najprije je prekipjelo načelniku Perici Bosančiću, a potom i šefu Vijeća Jošku Čelanu. Sve je počelo kad su primijetili da šef HSP-a Dugopolje Ivica Radošević snima sjednicu.

'Je l' me to snimaš? Ako to objaviš, ja ću te tužiti isti tren, majke mi mile', zaprijetio je načelnik.

'Može, nema problema. Je li ovo javna sjednica?', nije bilo jasno HSP-ovcu.

'Nemaš dozvolu za snimanje', ubacio se predsjednik Vijeća. Htio je tada prijeći na iduće pitanje, no Radošević se pobunio da je njegovo drugo pitanje preskočeno.

'Ovo pitanje nije za Vijeće. Nije sukladno statutu i poslovniku', konstatirao je Čelan.

'Pitanje je za načelnika zašto ne drži u Vijećnici križ kao što je to obećao…', obznanio je Radošević što je napisao. Čelana je podsjetio da je vrijeme korizme i zatražio da načelnik to primi na znanje.

'Hoću odgovor', uporan je bio Radošević.

'Nema odgovora', kratak je bio Čelan.

HDZ-ovac: Križ može nekoga vrijeđati

"Po našem poslovniku sjednice se samo tonski snimaju. Nije definirano da se može i video snimati. Tako će biti dok se ne promijeni poslovnik. Tamo decidirano piše da se radi tonski snimak koji se čuva u Jedinstvenom upravnom odjelu i svaki vijećnik ga može preslušati. Pitanje o križu nije ispunilo formu vijećničkog pitanja, bilo je sročeno 'ša-la-la', kazao je predsjednik vijeća Joško Čelan za Dalmatinski portal.

"Mi ne tražimo od vijećnika koje su vjeroispovijesti. Možda križ nekoga vrijeđa, može biti vijećnik neke druge vjeroispovijesti. Vijeće treba držati dignitet, predstavljamo ljude. Namjera HSP-a je raditi cirkus, a ja to neću dozvoliti', dodaje Čelan.

Damir Dadić, predsjednik Kluba vijećnika HSP-a, komentirao je događanja na sjednici Općinskog vijeća.

"Neka kažu po kojem je članku zabranjeno snimanje. Sjednice su javne. Mogu na njima biti i novinari. Putin je Majka Tereza kako se oni ponašaju", rekao je.

HDZ-ov načelnik: Nebitno je što sam rekao

Na pitanje hoće li tužiti Radoševića zbog snimanja, načelnik nešto kasnije kaže da je nebitno što je rekao.

"Nebitno je što sam rekao. Sjednica je dugo trajala, više je to bilo neslužbeno. Te stvari se trebaju urediti nekakvim poslovnikom i dogovorom između vijećnika. Ima smisla to što traži, ali onda se pokrene nekakva inicijativa da se to ugradi u nekakva pravila. Što se mene tiče, ja nemam ništa protiv, ali to ionako nije moja odluka", rekao je načelnik Perica Bosančić na pitanje o tužbi i snimanju.

HDZ-ovac kaže da je HSP-ovac u ovom mandatu dva puta bio u crkvi

HDZ-ov načelnik, što se križa tiče, kaže da on svoju vjeru svjedoči svojim životom. Prozvao je HSP-ovca da ne ide redovito u crkvu. U ovom ga je mandatu, kaže, samo dvaput vidio na misi.

"Ja svoju vjeru svjedočim svojim životom. Mene ne treba prozivati jedan Ivica Radošević. Neka on stavi križ, ja nemam ništa protiv toga. Bilo bi bolje da se bavi poslom radi kojeg smo izabrani. Imam sasvim dovoljno svojih problema da bi se bavio Ivicom Radoševićem i njegovim ambicijama. Ako on misli da je povrijeđeno neko njegovo pravo, ima institucije kojima se može obratiti i neka to dokaže. Kolege vijećnici su glasali i izglasali kolegu Strizrepa. To uostalom nije u domeni načelnika, nego Vijeća. A ovo s križem, vrhunac je licemjerja da čovjek koji ne ide u crkvu poziva na postavljanje križa. U ovom mandatu Radošević je dva puta bio u crkvi na blagdan Svetog Mihovila, a da nije vijećnik, ne bi ni na to došao", kaže HDZ-ovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara