Svaki deseti odrasli čovjek na svijetu je pretio, najveći porast pretilosti u SAD-u

Ilustracija: Index

SVAKI deseti čovjek na svijetu je pretio, zapažanje je združene američko-britanske studije objavljene u časopisu Lancet.

Znanstvenici s Harvarda i Imperial Collega iz Londona su se u istraživanju koristili podacima o indeksu tjelesne mase, kolesterolu te visokom krvnom tlaku između 1980. i 2008. godine.

Visoki krvni tlak i kolesterol zabilježili su manji pad u mnogim razvijenim zemljama, što je, smatraju znanstvenici, posljedica veće osviještenosti o zdravlju. S druge strane, stopa pretilosti je zabilježila značajan porast.

Najviše se udebljali Amerikanci, Novozelanđani, Australci i Britanci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2008. godini je 9,8 posto muškaraca te 13,8 posto žena bilo pretilo, što je mnogo više u odnosu na 1980. godinu, kada je pretilo bilo 4,8 posto muškaraca i 7,9 žena.

Najveću stopu pretilosti bilježe zemlje na otocima Pacifika, čak do 70 posto veću nego u nekim zemljama jugoistočne Azije ili Afrike uz Saharu. Podaci govore da se pri vrhu ljestvice porasta indeksa tjelesne mase nalaze najbogatije zemlje, a najveći porast bilježi SAD. Slijede ga Novi Zeland, te Australija (žene) i Velika Britanija (muškarci).

Razina krvnog tlaka najviša je u zemljama Baltika te istočne i zapadne Afrike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara