Svako deseto radno mjesto u Hrvatskoj - nestalo!

Svako deseto radno mjesto u Hrvatskoj - nestalo!

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

USPOREĐUJUĆI s prosincem 2008. godine, ukupan broj nezaposlenih u prosincu 2009. godine je bio za 10 posto veći, a u usporedbi s mjesecom ranije, nezaposlenost je porasla za 1,1 posto.

Broj zaposlenih osoba u prosincu 2009. u usporedbi sa studenim povećan je jedino kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,4 posto. Istovremeno je zaposlenost pala u svim drugim sektorima. U proizvodnji intermedijarnih proizvoda za 1,9 posto, energije 0,2 posto, kapitalnih proizvoda 1 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnja razina također pokazuje značajan pad zaposlenosti u svim sektorima. Kod intermedijalrnih proizvoda za 12,1 posto, energije 4,3 posto, kapitalnih proizvoda 14,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 16,6 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,7 posto.

Područja djelatnosti koja su najviše pogođena povećanjem nezaposlenosti su rudarstvo i vađenje u kojem je broj nezaposlenih povećan za 16 posto te prerađivačka industrija u kojoj je nezaposlenost porasla za 10,4 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara