Sve izvjesnije poništenje natječaja za privatizaciju "Energopetrola"

VLADA Federacije Bosne i Hercegovine pokušat će na sjednici zakazanoj za 18. kolovoza donijeti konačnu odluku o dokapitalizaciji "Energopetrola" no već sada se čini izvjesnim kako će biti raspisan novi natječaj, prenosi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

List prenosi izjavu federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića koji tvrdi kako Vlada nije odgovorna za to što su naknadno utvrđena veća dugovanja "Enegopetrola" koja konzorcij INA-MOL ne želi preuzeti.

"Nije u redu da se krivnja svaljuje na Vladu jer je konzorcij snimio stanje i on je taj koji je trebao ukazati i prvi pronaći taj dug", kazao je Hadžipašić.

U natječaju federalne vlade za dokapitalizaciju i preuzimanje većinskog udjela u "Energopetrolu" na kojemu su najpovoljniju ponudu dale hrvatska i mađarska naftna tvrtka nije bio naveden dug od oko 15 milijuna eura čije je postojanje tek naknadno utvrđeno.

INA i MOL odbili su prihvatiti izmirenje tog dijela duga da bi Vlada nakon toga dala nalog Ministarstvu financija da pokuša naći model njegova reguliranja odnosno eventualnog otpisivanja ili pak "prebijanja" na temelju potraživanja koja od države odnosno Federacije ima "Energopetrol". Takav prijedlog trebao bi biti predstavljen na sjednici vlade ovog tjedna.

Premijer Hadžipašić sada međutim tvrdi kako su i ta potraživanja sporna jer su proistekla iz obveza Federacije prema "Energoinvestu" u čijem je sastavu ranije bio "Energopetrol".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon razdvanja te dvije tvrtke nije napravljena odgovarajuća diobena bilanca pa se ne zna ni kome se koliko duguje, tvrdi Hadžipašić.

Federalni premijer također je kazao kako neće popustiti pred zahtjevima sindikata "Eneropetrola" da se ta tvrtka što prije privatizira jer ne želi potpisati nikakvu odluku "koja će nekoga za godinu ili dvije odvesti u zatvor".

Sindikat "Energopetrola" zaprijetio je štrajkom ne donese li se ovog tjedna odluka o privatizaciji no Hadžipašić cijeni kako su takve prijetnje samo stavljanje radnika na stranu potencijalnog kupca a ne i zastupanje njihovih stvarnih interesa.

Hadžipašić je potvrdio kako federalna Agencija za privatizaciju već priprema novi natječaj za "Energopetrol" "da se ne bi gubilo vrijeme".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara