Sve je manje samoubojstava mladih u državama SAD-a koje su ozakonile gej brakove

Sve je manje samoubojstava mladih u državama SAD-a koje su ozakonile gej brakove
Foto: EPA

KADA se u nekoj od američkih država legaliziraju istospolni brakovi, opada stopa samoubojstava kod mladih, otkrila je nova studija, prenosi IFLScience. 

Posljednje istraživanje uključilo je utjecaj vladinih politika na zdravlje mladih i otkrilo kako je utjecaj vidljiv ne samo na mladima koji se izjašnjavaju kao LGBTQ osobe nego kako se vidi kod svih tinejdžera.

Broj samoubojstava pao u državama koje su legalizirale istospolne brakove

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics, a istraživano je kako bi legalizacija istospolnih brakova u 32 američke države utjecala na 760.000 samoubojstava učenika do kojih je došlo od 1999. do 2015. godine. 

To je potom uspoređeno s 15 država koje ih još nisu legalizirale. 

Uzeti su u obzir i drugi faktori, a otkrili su da je stopa samoubojstava pala sedam posto među svim učenicima, a čak 14 posto među LGBTQ osobama.

“Radi se o srednjoškolcima koji uglavnom još neko vrijeme neće stupati u brak”, objasnila je Julia Raifman koja je vodila studiju. 

“Ipak, legalizacija istospolnih brakova smanjuje strukturalnu stignu povezanu sa seksualnom orijentacijom. Može biti do toga da se daju jednaka prava, iako nemaju planove za korištenje tih prava u skoroj budućnosti. To znači da su učenici manje stigmatizirani i stoga se imaju čemu nadati u budućnosti”, rekla je. 

Samoubojstva među tinejdžerima u SAD-u

Samoubojstvo je dugo poznato kao jedna od važnijih opasnosti među tinejdžerima, a trenutno je drugi najčešći uzrok smrti ljudi u dobi od 10 do 24 godine. 

Problem je još veći među LGBTQ osobama, među kojima se prošle godine dogodilo 29 posto pokušaja ubojstava, dok ih je među heteroseksualnim tinejdžerima bilo 6 posto. 

Smatra se kako negativni stavovi prema LGBTQ ljudima pokreću ovakav razvoj događaja i LGBTQ tinejdžere dovode u opasnost puno veću nego heteroseksualne tinejdžere.

Utjecaj obitelji

IFLScience javlja i kako je postotak onih koji žele počiniti samoubojstvo 8,4 posto veći ako dolaze iz obitelji koje ne prihvaćaju LGBTQ osobe, za razliku od onih iz obitelji koje ih prihvaćaju. 

I dok je postojao jasan pad samoubojstava u državama u kojima su legalizirani istospolni brakovi, istraživanje nije jasno pokazalo je li do toga došlo zbog političkih kampanja koje su prethodile legalizaciji, što je moglo pomoći tinejdžerima da shvate kako nisu sami.

“Možemo se složiti da je smanjenje pokušaja samoubojstava među tinejdžerima dobro bez obzira na naše političke stavove. Tvorci zakona moraju biti svjesni da njihove politike o pravima seksualnih manjina mogu imati stvarni utjecaj na mentalno zdravlje adolescenata. njihove politike mogu diktirati kako negativni tako i pozitivni razvoj događaja”, zaključuje Raifman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara