"Sve pod kontrolom": BDP pada, proračun se sporije puni, državni troškovi rastu, a otkazi pljušte!

"Sve pod kontrolom": BDP pada, proračun se sporije puni, državni troškovi rastu, a otkazi pljušte!

Tekst: P.Vidov
Foto: Sandra Šimunović / Cropix

"SVE je pod kontrolom i nema razloga za paniku", izjavio je Ivan Šuker prije nekoliko dana, da bi ga statistički podaci vrlo brzo demantirali. Jučerašnja informacija kako nije točno da se proračun puni istom brzinom kao prošle godine, danas je dobila dodatak u obliku izvješća Državnog zavoda za statistiku koje pokazuje pad BDP-a od 4,4 posto u zadnjem kvartalu.

Šuker će sada vjerojatno tvrditi kako je to dobra vijest jer je pad čak nešto manji nego što se procjenjivalo. Mnogi su analitičari, naime, u zadnjem kvartalu 2009. godine najavljivali pad od gotovo pet posto. Današnji izvještaj Državnog zavoda za statistiku zaokružio je jednu "gladnu godinu" na ukupni pad od 5,8 posto.

Najgore tek slijedi

A zasad svi pokazatelji upućuju da će 2010. biti još gora, koliko god Šuker i premijerka Jadranka Kosor tupili drugačije. Naime, statistički podaci pokazali su da se proračun u siječnju ove godine punio za 3,6 posto slabije nego u istom razdoblju prošle godine. Iz Ministarstva financija pokušali su objasniti da se zapravo punio istom mjerom, ali kako je zadnji dan mjeseca siječnja bio nedjelja, određeni dio prihoda u proračun je uplaćen 1. veljače.

Osnovnoškolskom matematikom Šuker pokušava dokazati da Hrvatska ne tone i da nam se neće dogoditi grčki scenarij, ali je u računicu zaboravio uključiti nekoliko varijabli. Poput harača i više stope PDV-a. To su faktori koji bi prema ingenioznoj zamisli Banskih dvora trebali spasiti državne financije, ali posljedica je, kao što sada vidimo, da zbog njih građani još manje troše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko još do novih zaduživanja?

Što znači da Vladine mjere ne samo da nas ne spašavaju od krize, već rade upravo suprotno - generiraju je! Kako drugačije objasniti podatak da se proračun u siječnju 2010. puni lošije nego u siječnju 2009., kada kriznog poreza (ili "poreza solidarnosti" kako ga neki HDZ-ovci vole nazivati) nije bilo.

Još porazniji je podatak da Vlada ne smanjuje svoje rashode. U siječnju ove godine se tako trošilo za 9,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine! "Ova Vlada nema ideju, nema nikakve mehanizme za borbu s krizom", izjavio je nedavno u razgovoru za Index Ljubo Jurčić, a iz prvih ovogodišnjih statističkih podataka vidi se da je pogodio "u sridu". Svi vodeći ekonomski stručnjaci (uključujući i premijerkine savjetnike) upozoravaju Vladu da se državni rashodi moraju smanjiti. Ali vodeća garnitura ove države nastavlja trošiti sve više i više. A međunarodna zajednica neće vječno Šukeru ispisivati čekove s devet nula...

Otkazi padaju na sve strane

Prizori koji svakog dana dolaze iz hrvatskih poduzeća, također nas uvjeravaju kako ništa nije pod kontrolom usprkos porukama koje dolaze iz Vlade. Danas je tako samo u Đakovštini i Segestici bez posla ostalo više od 200 radnika! Novi direktor Đakovštine Marko Pipunić ponudio je samo 400 ugovora o radu, čime je više od sto radnika ostalo bez posla. Svih 98 radnika izgubilo je posao u sisačkoj Segestici i odlukom stečajne upraviteljice Branke Malbašić imaju mjesec dana otkaznog roka. Sumorna situacija je još u mnogim hrvatskim firmama, radnici svakodnevno prosvjeduju, a idući tjedan se slična situacija očekuje u KIO Keramici iz Orahovice koja je na rub propasti došla upravo zbog neplaćenih dugova iz javnog sektora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara