Svečana sjednica Gradske skupštine i Poglavarstva u povodu Dana grada Zagreba

Svečanom sjednicom Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva obilježen je Dan Grada Zagreba, a istaknutim pojedincima i institucijama dodijeljene su Nagrade grada Zagreba. L

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić istaknula je kako je želja Hrvatske da se što prije priključi Europskoj uniji, za Grad Zagreb izazov i obveza.

Grad je pojačao međunarodnu suradnju, prvenstveno s gradovima u regiji, ali i s onima s kojima će razmjena znanja, ideja i kapitala biti poticaj da Zagreb izgradimo kao modernu metropolu, otvorenu svim tekovinama suvremenog svijeta, dodala je.

Gradonačelnica je podsjetila da je donijet Prostorni plan grada Zagreba, da je pred donošenjem i Generalni urbanistički plan, te da Grad nastavlja s realizacijom započetih velikih projekata i izradom novih.

Među njima su sanacija deponija otpada Jakuševac, u tijeku je izrada studija utjecaja na okoliš postrojenja za termičku obradu otpada, nastavak izrade projekta središnjeg uređaja za pročišćavanja otpadnih voda, te izgradnja Domovinskog mosta u podvožnjaka u Čulinečkoj ulici.

Gradonačelnica je najavila izradbu projekta vodnih stepenica na Savi kao preduvjet izgradnje HE Podsused, proširenje sadržaja SRC Jarun, izgradnja termi zapadno od Sveučilišne bolnice, a razmišlja se i o izgradnji kongresnog centra u Zagrebu.

Predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden kazala je kako Zagreb "nije prijestolnica niti bi smio biti metropola po privilegiji nad funkcijama i zaslugama koje se stječu po položajnoj inerciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodala je kako je "prihvaćanje europskih standarda potrebno zbog nas samih, a u procesu preobrazbe Zagreba prema europskom treba postići kvalitetni pomak".

Pročitano je i pismo hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u kojem, uz ostalo, ističe da "Zagreb treba odigrati predvodničku ulogu u preobrazbi Hrvatske nakon svladavanja vanjskopolitičke izolacije i procesu ubrzanog priključivanja EU i NATO-u".

Razvoj Zagreba i njegovo pretvaranje u suvremeni europski grad s modernom proizvodnjom i visokim tehnologijama, znanjem, kulturom i komunikacijama predstavlja glavnu strategijsku zadaću. Zagreb može i treba postati mjesto stvaranja razvojne vizije za prosperitetnu i uspješnu Hrvatsku, ističe u pismu predsjednik Mesić.

Svečanoj sjednici su bili nazočni potpredsjednik Hrvatskog sabora Zdravko Tomac, potpredsjednik Vlade Goran Granić, izaslanik i savjetnik hrvatskog predsjednika za unutarnju politiku Igor Dekanić, predstavnici sudbene vlasti, Hrvatske vojske i policije, Hrvatske gospodarske komore, vjerskih zajednica, znanstvenih, kulturnih institucija, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

U povodu dana Grada Zagreba večeras će u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" biti održan koncert Zagrebačke filharmoinije, pod ravnanjem Aluna Francisa, na kojem se očekuje nazočnost predsjednika Republike Stipe Mesića.(Hina) dm sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara