SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA RIJEČKOJ DELTI

Sveti je Otac u tijeku propovijedi na duhovskom euharistijskom slavlju na riječkoj Delti pozvao okupljene da u vrijeme kada je današnje ljudsko društvo "dramatično rascjepkano i podijeljeno" i zato tako "očajno nezadovoljno" da kršćani budu "narod nade", koji vjeruje u Božju Riječ.

Uz poglavara Katoličke crkve na oltarnom mjestu na riječkoj Delti bili su kardinali, Sodano i Puljić, apostolski nuncij Giulio Einaudi, hrvatski biskupi i svećenici.

Ispred oltara stajalo je 5.000 cvjetova, a cijelo područje na kojem se slavila misa bilo je okićeno hrvatskim i vatikanskim zastavama, te slikama Svetog Oca.

Brojni su vjernici u tijeku misnog slavlja, na kojem se okupilo više od 100 tisuća vjernika i hodočasnika, Papu pozdravljali transparentima dobrodošlice, uzvicima i pljescima oduševljenja.

"Budite narod nade! Budite narod koji moli. Budite narod koji vjeruje u Riječ, koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu", poručio je papa Ivan Pavao II. u propovijedi.

Govoreći o obitelji, koja je i središnja tema njegova pastoralnog putovanja u Hrvatsku, Papa je istaknuo da današnja obitelj "traži povlaštenu pozornost i jasne mjere, koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost".

Mislim, između ostaloga, na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti, rekao je, dodavši da se ne smije zaboraviti da se preko pomoći pružene obitelji pridonosi također rješavanju drugih velikih teškoća, kao što su - na primjer - skrb za bolesnike i starije osobe, način kako spriječiti širenje kriminala i zloporabe droga.

Sveti je Otac kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga istaknuo "odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece", u kojoj, kako je rekao uz roditelje trebaju pomoći i odgojni stručnjaci te ozbiljni i dobro pripravljeni vjeroučitelji.

U propovijedi je podsjetio i na program hrvatskih biskupa iz Nina od prije nekoliko godina u kojem stoji da "hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu".

"Da bi se to moglo ostvarivati, vrlo je važno poštivati svetost blagdanskoga dana, što članovima obitelji omogućuje da se ponovno nađu zajedno i da Bogu zajedno iskažu dužno štovanje", istaknuo je Papa u propovijedi na Duhove, u Rijeci, pozdravljen pljeskom.

Tijekom euharistijskog slavlja, kojem je pribivalo državno izaslanstvo s premijerom Ivicom Račanom na čelu, liturgijska su čitanja pročitana na hrvatskome i talijanskom jeziku.

Uz glazbenu pratnju orkestra riječkog Hrvatskog narodnog kazališta crkvene je pjesme izveo združeni zbor 400 pjevača iz riječkih župa te pjevača iz Mrkoplja i Senja, a darovne pjesme samostalno su izveli zborovi crkvenih pjevača iz Omišlja i Cresa. Zbor je izveo i kompletnu Krmpotićevu staroslavensku misu.

Na misnome slavlju bili su zastupljeni katolici nacionalnih manjina s područja Riječke metropolije, a Svetom su Ocu uručeni brojni darovi vjernika riječke nadbiskupije i okolnih biskupija.

U ime domaćina - Riječke nadbiskupije, vjernika, svećenika, državnih, gradskih i županijskih vlasti, Papu je na početku pozdravio nadbiskup Ivan Devčić.

"Molimo Vas Sveti Oče, ohrabrite naše obitelji, koje prolaze kroz mnoga iskušenja gospodarske, moralne i kulturne naravi, kako bi u trećemu tisućljeću, potpomognute sustavnom brigom cijeloga društva, bile uspješne pronositeljice života i vjere u Isusa Krista kao jedinoga Spasitelja čovjeka", rekao je, među ostalim, biskup Devčić.

Hrvatski su biskupi u povodu trećega Papina pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja, izabrali geslo "Obitelj - put Crkve i naroda".

Nadbiskup Devčić posebno je u pozdravnom govoru zamolio Svetoga Oca da blagoslovi ugaoni kamen za crkvu hrvatskih mučenika sv. Nikole Tavelića, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca, čija se gradnja planira u Udbini, na području gospićko-senjske biskupije.

Papa Ivan Pavao II. nakon mise blagoslovio je temeljne kamene za još 16 crkava na području riječke nadbiskupije, gospićko-senjske i porečko-pulske biskupije.

U nagovoru uz molitvi Kraljice neba, na kraju duhovskog misnog slavlja, Papa je posebno pozdravio hrvatsku mladež.

"Podsjećam da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što on posjeduje; da mali niski ciljevi ne mogu nikada utažiti žeđ za srećom i puninom, koja je u vašem srcu; da zadaću što ju je Božja Providnost povjerila svakom od vas nitko drugi ne može ispuniti nego vi samo osobno. Odaberite Gospodina Isusa, kojega ćete slušati i slijediti kao Učitelja života, za sudruga na vašem životnom putu", rekao je Sveti Otac.

Na kraju je rekao da upravimo svoj pogled na Mariju i u Njoj motrimo Majku Crkve.

Duhovsko misno slavlje završilo je papinskom i hrvatskom himnom "Lijepa naša Domovino".

Prije odlaska s oltarnog prostora na riječkoj Delti, Papu je pozdravio premijer Ivica Račan, kojeg će primiti poslije podne u Bogoslovnom sjemeništu, a nakon toga Papa će posjetiti Trsatsko svetište.

(Hina) am/atod mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara