SVEČANO OTVORENA BERLINSKA MEĐUNARODNA TURISTIČKA BURZA

Hrvatska je nakon mnogo nepovoljnih godina uspjela ostvariti pozitivne rezultate u turizmu pa tako i prošle godine koja je bila najteža za svjetski turizam te stoga s optimizmom gleda u budućnost, rekla je u petak ministrica turizma Pave Župan Rusković na svečanoj ceremoniji otvorenja 37. međunarodne turističke burze u Berlinu.Župan Rusković se zahvalila organizatorima berlinske burze na pozivu da Hrvatska bude zemlja domaćin na otvorenju te je više od 4.000 nazočnih uzvanika - svjetskih turističkih profesionalaca pozvala da ove godine dođu u Hrvatsku i uvjere se u kvalitetu i napredak njezine turističke ponude.

Na otvorenju Hrvatska je dobila i velike aplauze za glazbeno-scenski spektakl kojega je izvelo oko 300 istaknutih hrvatskih umjetnika među kojima su Zagrebačka filharmonija, Opera, Balet i Zbog HNK Splita i HNK Zagreb, folklorni ansambl Lado te niz drugih izvođača. U kombinaciji opernih arija i dalmatinskog melosa nazočnima je dočaran jadranski ugođaj, a paralelno s tim na 5 velikih zidnih video ekrana projicirali su se video spotovi i fotografije Hrvatske. Glazbeno-scenski spektakl organizirala je Hrvatska turistička zajednica.

ITB 2003. otvorio je njemački ministar privrede i rada Wolfgang Clement koji je svima u svjetskom turizmu poželio uspjeh u 2003. te naglasio da turizam mora biti čimbenik mira i stabilnosti nasuprot krizama i ratovima koji trenutno potresaju svijet.

Glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Francesco Frangialli naznačio je da je u svijetu prošle godine ostvareno 715 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka ili 3 posto više nego u 2001. što je potvrda da je turistička industrija žilava i da može nadvladati svjetske krize i ratove. Kazao je kako se očekuje da će tako slično prebroditi i najnoviju krizu vezanu uz najavu rata u Iraku.

Pri tome je pozvao sve turističke djelatnike svijeta, ali i političke dužnosnike da imaju više povjerenja i odgovornosti spram budućnosti.

Po završetku svečanosti otvaranja Hrvatska je za sve uzvanike priredila i gala večeru, odnosno enogastronomsku prezentaciju hrvatske kuhinje u kojoj je sudjelovalo 20 šefova kuhinja iz svih hrvatskih regija. Po prvi puta se u takvoj ponudi predstavila i prehrambena industrija Podravka čiji je glavni kuhar i gastronomski majstor Viljam Cvek uz Stanka Hercega bio glavni izbornik menija.

ITB 2003. u Berlinu se održava do 11. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara