Šveđani u strahu od ponavljanja Černobila ugasili četiri nuklearna reaktora

U ŠVEDSKOJ su, kako javljaju agencije, ugašena četiri od ukupno deset nuklearnih reaktora nakon problema sa strujom te mogućnosti da dođe do topljenja nuklearnih jezgri.

Švedska nuklearna inspekcija (SKI) pokrenula je istragu u nuklearnim centralama nakon incidenta koji se dogodio prošlog tjedna u centrali Forsmark, sjeverno od Stockholma.

Naime, nedavni se incident u Švedskoj dogodio kada su pomoćni generatori za napajanje strujom zakazali. Ukoliko dođe do potpunog nestanka električne energije, pa i smanjenja njezina intenziteta, pomoćni generatori bi trebali hladiti jezgru. No, ako i pomoćni generatori zakažu, što se nedavno i dogodilo u švedskom Forsmarku, moglo bi doći do topljenja nuklearne jezgre, što bi moglo rezultirati, kako švedski stručnjaci za nuklearnu energiju ocjenjuju, najozbiljnijim nuklearnim incidentom od onoga koji se dogodio u Černobilu.

"Čista sreća nas je spasila od topljenja jezgre. Kako struja nije radila kako treba, mogla se dogoditi katastrofa." - kazao je bivši direktor centrale Forsmark.

Naime, nakon 30 minuta temperatura bi već postala previsoka i u roku od dva sata moglo bi doći do topljenja jezgre.

Kako javljaju neke agencije, greška u napajanju strujom mogla bi biti u tehničkoj opremi koja je instalirana 1993. godine. Ohrabrujuća nije ni činjenica da neispravnost opreme koja bi trebala spriječiti topljenje nuklearnih jezgri nije uočena tijekom 13 godina koliko je oprema bila u pogonu.

Identična oprema na kojoj je uočena neispravnost trenutno se koristi u još nekoliko zemalja, pa je tako i Njemačka pokrenula istragu nad svojim nuklearnim centralama.

Uprava nuklearne centrale u švedskom  Oskarhamnu također je priopćila da je ugasila dva od tri reaktora u toj centrali budući su i oni uočili slične tehničke nepravilnosti kakve su se dogodile u Forsmarku.

Švedska je vlada još 1980. godine odlučila da će postupno prestati koristiti nuklearne centrale koje proizvode oko polovine električne energije u toj zemlji.

No, iako su se Šveđani na referendumu održanom 1980. godine izjasnili većinom za to da država prestane koristiti nuklearne centrale, najnovije ankete pokazuju da se njihovo mišljenje promijenilo, te da ih sada žele zadržati u pogonu. Njihova promjena mišljenja s jedne strane je i logična, budući bi zatvaranje nuklearnih centrala dovelo do povećanja cijene električne energije.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara