Švedska odlučila povećati broj testiranja na koronavirus

Švedska odlučila povećati broj testiranja na koronavirus
Ilustracija: EPA

ŠVEDSKA će pokrenuti nacionalni program testiranja kako bi suzbila širenje koronavirusa, s početnim fokusom na zdravstvenim radnicima i drugim ključnim poslovima, objavila je vlada u utorak. 

"Vlada je danas poručila sustavu javnog zdravstva da brzo razvije nacionalnu strategiju kako bi se povećao broj testiranja na koronavirus", rekla je potpredsjednica vlade Isabella Lovin na novinskoj konferenciji.

"Cilj je proširiti testiranje na druge prioritetne grupe", dodala je.

Testirali oko 36.000 osoba

Švedska, zemlja s oko 10,3 milijuna stanovnika, testirala je oko 36.000 osoba te većinom ljude kojima je potrebna bolnička njega.

Njemačka, primjerice, testira oko 500 tisuća osoba tjedno, dok je u Hrvatskoj provedeno 7015 testiranja, od kojih 611 u posljednja 24 sata.

Vlada je rekla da će zabraniti posjete domovima za starije i nemoćne.

Socijaldemokratska švedska vlada uvela je daleko najmanje restrikcija stanovništvu te se odlučila na permisivniji pristup i stjecanje tzv. kolektivnog imuniteta.

Najmanje restrikcije

Kafići i restorani u Švedskoj i dalje su otvoreni, rade osnovne škole i vrtići, a javni prijevoz još uvijek je u funkciji, dok je vlada tek krajem prošlog tjedna zabranila okupljanja više od 50 ljudi.

Prije te odluke bila su dozvoljena okupljanja do 500 osoba. 

Prema podacima Sveučilišta John Hopkins, u Švedskoj je koronavirusom zaraženo 4028 osoba, dok ih je 146 umrlo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara